zaterdag, 5. augustus 2017 - 9:44 Update: 05-08-2017 22:10

Geslaagde en kleurrijke Canal Parade trok honderdduizenden bezoekers

Kleurrijke Canal Parade trekt door hartje Amsterdam
Foto: FBF/Frank van den Berg
Kleurrijke Canal Parade gestart in Amsterdam
Foto: Bon
Amsterdam maakt zich op voor Canal Parade
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Kleurrijke Canal Parade gestart in Amsterdam
Foto: Bon
Amsterdam maakt zich op voor Canal Parade
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Zaterdagmiddag is in het centrum van Amsterdam tussen 13.00 en 17.00 uur uur de jaarlijkse traditionele Canal Parade gehouden gegaan. Bezoekers die het spektakel wilden zien moesten dit jaar een uurtje eerder uit de veren want de eerste boot startte dit jaar vanuit het Oosterdok al om 13.00 uur in plaats van zoals afgelopen jaar om 14.00 uur.

Route omgegooid

De wereldberoemde botenparade was zoals we inmiddels elk jaar gewend zijn een heus spektakel en er stonden zaterdag dan ook honderdduizenden belangstellenden op de grachten langs de vaarroute. Vanwege vele uitvoeringstechnische voordelen was de route door de organisatie dit jaar ook omgegooid en wed er nu dus van Oosterdok naar Westerdok gevaren.

Route

De eerste boot vertrok zoals gezegd dus om 13.00 uur uit het Oosterdok om via de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht rond 15.00 uur weer in het Westerdok te arriveren. Rond 17.00 uur kwam de laatste boot het Westerdok invaren.

Zelfmoordpreventieboot

Tussen de 80 boten zaten er dit jaar ook weer een aantal bijzondere of opmerkelijke, waaronder de Zelfmoordpreventieboot. Onder LHBT’ers komt zelfmoordgedachten bijna 5 keer vaker voor dan bij hetero’s. Verdere bijzondere boten waren die van Scouting Nederland met deelnemers vanaf 14 jaar en een boot van de stoere mannen van ARC Amsterdam Lowlanders in verband met wereldkampioenschap Rugby Amsterdam 2018.

Iraanse boot te vol

Een Iraanse boot met statement tegen de galg die in Iran gebruikt wordt om LHBT’s op te hangen zou ook meevaren maar omdat de boot volgens de schipper onverantwoord vol was besloot hij vanwege de veiligheid om niet te gaan varen.

Categorie:
Provincie: