woensdag, 13. september 2017 - 11:13 Update: 13-09-2017 11:45

Fotograaf NRC in de cel omdat hij weigerde zijn foto's af te geven

Fotograaf NRC in de cel omdat hij weigerde zijn foto's af te geven
Foto: EHF
Brunssum

De Limburgse politie heeft afgelopen weekend een freelance fotograaf van NRC Handelsblad opgepakt.

Het gaat om de Maastrichtse Chris Keulen die foto's had gemaakt van een vechtpartij tussen een activist en een Amerikaanse militair in burger. Chris Keulen was met een NRC-verslaggever aan het werk in de buurt van Brunssum. Ze maakten daar een reportage over protest tegen AWACS-vliegtuigen op NAVO-basis Geilenkirchen. Het protest was vanwege geluidsoverlast door deze NAVO-verkenningsvliegtuigen. Tijdens het maken van de reportage ontstond er een vechtpartij tussen een activist en een Amerikaanse militair in burgerkleding. De actievoerder hield daar een gezwollen gezicht, opgerekte kniebanden en een bloeduitstorting aan over. Dit melden de NOS en de Limburger woensdag.

Intimiderende en onprettige sfeer

Chris Keulen en de verslaggever zijn na het incident op verzoek meegegaan naar het politiebureau om een getuigenverklaring af te leggen. Op het bureau moest de fotograaf de foto's die hij had gemaakt afstaan. Toen hij dat weigerde ontstond er volgens Keulen een 'intimiderende en onprettige sfeer'. Zijn camera werd in beslag genomen en hij moest ruim twee uur de cel in.

Volgens NRC zijn politie en justitie hun boekje te buiten gegaan. Keulen weet niet waarom de politie zo zwaar optrad. Tegen de NOS zegt hij: 'Misschien speelt mee dat het een Amerikaan betreft.' Hij vond dat de militair excessief handelde. De hoofdredacteur van NRC heeft alvast gevraagd om de zaak tegen Keulen te seponeren en de in beslag genomen foto's te vernietigen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: