zondag, 17. september 2017 - 22:17 Update: 17-09-2017 22:31

Totaal 32 aanhoudingen bij demonstraties Enschede

Totaal 32 aanhoudingen bij demonstraties Enschede
Foto: Archief EHF
Enschede

De politie heeft zondag in Enschede bij de geplande demonstraties 32 aanhoudingen verricht.

Geen directe confrontatie

'De politie is tevreden over het verloop. De demonstraties zijn zonder al te grote incidenten verlopen', aldus de politie. Dankzij een goede informatiepositie en de getroffen maatregelen, heeft zich geen directe confrontatie tussen de groeperingen voorgedaan.

Voorbereiding

De politie, gemeente Enschede en het Openbaar Ministerie werkten in de voorbereiding en tijdens de demonstraties nauw samen om ervoor te zorgen dat de mensen die gebruik wilden maken van de vrijheid van meningsuiting dit ook konden doen. 

Veel politie op de been

De politie was zichtbaar en in groten getale aanwezig in de stad. Agenten controleerden de toestromende betogers op de verschillende toegangswegen en het station. Op een aantal momenten wist de politie een treffen tussen verschillende groepen te voorkomen.

32 aanhoudingen

Er is met alle scenario’s rekening gehouden en er werd scherp toegezien op naleving van de regels. Op verschillende plaatsen in de stad zijn verschillende betogers aangehouden. Aan het einde van de middag stond de teller op 32 aanhoudingen. 

Ze werden onder andere aangehouden voor het dragen van gezicht-bedekkende kleding, , verboden wapenbezit, verstoring openbare orde, opruiing  en het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs. Eén spreker is na zijn toespraak aangehouden wegens strafbare uitingen.

Nader onderzoek naar strafbare feiten

Tijdens de demonstraties zijn beeldopnamen gemaakt. Gedragingen en uitingen tijdens de demonstraties kunnen ook later nog tot aanhoudingen leiden. Onder meer wordt nog onderzoek verricht naar uitingen die gedaan zijn tijdens het optreden van de Duitse band Kategorie C.

Burgemeester 

'Ernstige incidenten zijn gelukkig uitgebleven', constateert burgemeester Van Veldhuizen. 'Dit overkomt je als stad, Enschede heeft zich waardig gedragen. We mogen ondanks alle begrijpelijke ophef tevreden zijn over de voorbereiding en afloop'.

Categorie:
Provincie: