dinsdag, 3. oktober 2017 - 14:26

Voormalig PVV-statenlid Michael Heemels de cel in voor fraude

Voormalig PVV-statenlid Michael Heemels de cel in voor fraude
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie

Voormalig PVV-statenlid Michael Heemels van de Provinciale Staten van Limburg is veroordeeld voor het verduisteren van een bedrag van € 176.999,- en valsheid in geschrift in de periode van januari 2012 tot en met februari 2016.

Fraude

De verdachte gebruikte de bankpas en creditcard van de PVV voor privé-doeleinden. Om een en ander te maskeren maakte hij valse verantwoordingen op en leverde die in bij de Provincie samen met valse onderbouwende stukken. Het verduisterde geld ging op aan onder meer etentjes, uitgaan, reizen en drank en drugs.

Volledig toerekeningsvatbaar

De verdediging heeft ervoor gepleit de feiten verminderd aan te rekenen in verband met de invloed van de verslaving van de verdachte aan alcohol en cocaïne en vanwege grote werkstress. De rechtbank acht de verdachte volledig toerekeningsvatbaar.

18 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 voorwaardelijk

De straf is gebaseerd op de hoogte van het fraudebedrag, de lange duur van de fraude en de omstandigheid dat de verdachte een voorbeeldfunctie had. De rechtbank legt een deel van de straf voorwaardelijk op, omdat de verdachteinmiddels schoon schip probeert te maken. Ook ziet de rechtbank gevaar voor herhaling. 

De PVV heeft het geld teruggevorderd van de verdachte. Deze vordering wijst de rechtbank toe. Ook moet de verdachte onderzoeks- en proceskosten vergoeden aan de PVV.

Categorie:
Provincie: