donderdag, 5. oktober 2017 - 16:55 Update: 05-10-2017 23:58

Recherche onderschept in Oost-Nederland 5000 kilo illegaal zwaar vuurwerk

Politie onderschept 5000 kilo illegaal vuurwerk
Foto: Politie
Hengelo

Niet alleen online jaagt de politie op de illegale vuurwerkhandel. Ook op de fysieke handel van heeft nog steeds de warme aandacht van de politie. Na een langer lopend onderzoek onderschepte de recherche in Oost-Nederland 5000 kilo illegaal zwaar vuurwerk. Agenten hielden twee Hengeloërs van 48 en 51 jaar en een Duitser op heterdaad aan.

Internationale samenwerking

De recherche kreeg informatie dat een 48-jarige Hengeloër op zeer grote schaal in vuurwerk zou handelen en dit op zou slaan in oude NAVO-bunkers in Duitsland. Een speciaal rechercheteam op het gebied van ondermijning en het Team Milieu onderzochten de zaak. Als snel bleek dat er waarschijnlijk inderdaad sprake was van grensoverschrijdende criminaliteit. Daarom werd de samenwerking gezocht met de Duitse politie en het Internationale Rechtshulpcentrum. Op maandag 25 september pakte de recherche door.

Onderzoek leidt naar oud munitiecomplex

Die maandag werd de verdachte gevolgd naar Duitsland. De tocht eindigde bij een groot oud munitiecomplex in de buurt van Kevelaer. Bij een van de bunkers kwam nog een verdachte in beeld. Ook reed een bus met Duits kenteken de bunker in. Deze bus reed na korte tijd weg. De bus vertrok korte tijd later. De Duitse politie onderschepte de bus bij een loods in Kleve. De bus bleek te zijn volgeladen met zeer zwaar vuurwerk en in de loods stonden meerdere pallets met zwaar vuurwerk. De bestuurder van de bus, een Duitser (leeftijd en woonplaats nog niet bekend). De 51-jarige Hengeloër werd aangehouden toen hij de grens naar Nederland overging. Zijn bestelauto was volgeladen met 500 kilo illegaal zwaar vuurwerk. In totaal werd ongeveer 5000 kilo illegaal zwaar vuurwerk in beslag genomen. De 48-jarige Hengeloër werd later in Nederland aangehouden.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: