woensdag, 11. oktober 2017 - 13:27 Update: 12-10-2017 21:54

Politie houdt echtpaar aan vanwege miljoenenfraude

Echtpaar in Limburg opgepakt voor megafraude van 41 miljoen euro
Foto: Openbaar Ministerie
Gennep

Dinsdag heeft het Combiteam van de FIOD en de Nationale Politie een 81-jarige man en zijn 61-jarige echtgenote aangehouden in het Limburgse Gennep. Het echtpaar wordt verdacht van belastingfraude, witwassen, valsheid in geschrift en illegaal bankieren. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

'Het Combiteam doorzocht een bedrijfslocatie in Loosdrecht en een bedrijfslocatie in Gennep. Bij de doorzoekingen is een geldhond van de politie ingezet. Het voorlopig geschatte wederrechtelijk verkregen voordeel is meer dan 41 miljoen euro', aldus het OM.

Chinese kunst

Er is voor enkele tientallen miljoenen euro's beslag gelegd op onder andere handelsvoorraad, Chinese kunst, auto's, contant geld, tegoeden op bankrekeningen in Duitsland, Hong Kong, Frankrijk en Panama. Ook is er beslag gelegd op een vakantiepark in Frankrijk, een bedrijfshal met kantoor en een jachthaven in Nederland. Gelijktijdig vond er uitvoering van rechtshulpverzoeken plaats in Duitsland, Hong Kong, Frankrijk, Filipijnen, Panama en Singapore. Het onderzoek wordt gedaan onder leiding van het Functioneel Parket. 

Verdenking

Het onderzoek richt zich op het verdachte echtpaar en aan hun gelieerde ondernemingen in Nederland en Hong Kong, Frankrijk en Panama. Het echtpaar staat nergens officieel geregistreerd en heeft geen vaste woon- verblijfplaats. 
De verdenking is dat zij een (groot) deel van de in Nederland gemaakte winst met behulp van een valse boekhouding verplaatsen naar hun bedrijven in Hong Kong. 

Offshore-status

Deze bedrijven hebben een offshore-status in Hong Kong en betalen daarom geen belasting in Hong Kong. Hierdoor zijn zij onzichtbaar voor de autoriteiten. Op deze manier zijn de afgelopen jaren miljoenen euro’s buiten het zicht van de Nederlandse autoriteiten gebracht en vermoedelijk via hun bedrijven in Hong Kong aangewend voor het verstrekken van risicovolle leningen en investeringen in vastgoed in Nederland, Duitsland, Frankrijk, de Filipijnen en Taiwan. Het voorlopig geschatte wederrechtelijk verkregen voordeel is meer dan 41.000.000,00 euro.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: