maandag, 11. december 2017 - 17:52 Update: 11-12-2017 18:08

OM: verdachte Afghaanse oorlogsmisdrijven wordt niet vervolgd

OM: verdachte Afghaanse oorlogsmisdrijven wordt niet vervolgd
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De 66-jarige Nederlandse Afghaan, Sadeq A. die eind oktober 2015 werd aangehouden in zijn woonplaats Rotterdam, op verdenking van het plegen van oorlogsmisdrijven in 1979 in Afghanistan wordt niet door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd. Dit heeft het OM besloten.

Sepotbeslissing

Aan de sepotbeslissing liggen verschillende beweegredenen ten grondslag. Het OM is tot de conclusie gekomen dat, ondanks grondig en langdurig onderzoek, er maar enkele ooggetuigen gevonden zijn die daders konden identificeren. In sommige gevallen zijn verschillende getuigen tot uiteenlopende identificaties van dezelfde dader gekomen.

Verder moet rekening gehouden worden met de mogelijkheid van vergissingen en persoonsverwisselingen, ook daar waar A. en zijn ondergeschikten als daders zijn aangemerkt door getuigen. Het grote tijdsverloop en de gelijktijdige aanwezigheid van verschillende militaire eenheden en commandanten in de regio Asadabad spelen daarbij een rol. 

Vergissingen

Ook het gegeven dat de meeste ooggetuigen de militairen vooraf zelf niet kenden, kan vergissingen en persoonsverwisselingen in de hand hebben gewerkt. Andere commandanten zijn inmiddels overleden of vallen buiten de Nederlandse rechtsmacht.

Omdat deze reële mogelijkheden niet kunnen worden uitgesloten, stelt het OM geen vervolging in tegen A.

Op basis van nieuwe informatie kan dit sepotbesluit worden herzien. Indien slachtoffers en nabestaanden het niet eens zijn met de beslissing, kunnen zij zich hierover op basis van artikel 12 van het Nederlandse Wetboek van Strafvordering beklagen bij het Gerechtshof in Den Haag.

Categorie:
Provincie: