woensdag, 7. maart 2018 - 12:33 Update: 07-03-2018 13:21

Amsterdams rioolwater boordevol xtc-resten

Amsterdams rioolwater boordevol xtc-resten
Foto: SXC
Amsterdam

Het European Monitoring Centre for Drugs en Drugs Addiction heeft geconstateerd dat het rioolwater in Amsterdam de hoogste concentratie xtc-resten bevat van Europa.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde analyse van rioolwater in 56 Europese steden en 19 landen. Sinds 2011 verricht de organisatie dit soort onderzoek. Inmiddels zijn er 11 metingen gedaan. De laatste was vorig jaar. Uit het onderzoek blijkt ook dat Eindhoven hoog scoort met restanten van cocaïne en amfetaminen. Maar de stad ligt in een gebied waar veel xtc en amfetaminen worden geproduceerd. Mogenlijk kunnen de hoge uitkomsten verklaard worden door dumpingen. Het Trimbos-instituut in de media: 'Voor Amsterdam kan ook niet uitgesloten worden dat de hoge waarde in 2017 met een dumping te maken heeft'. Dit schrijft onder meer nu.nl woensdag.

Cocaïneresten

De laatste analyse geeft ook aan dat de hoeveelheid cocaïneresten in het rioolwater het hoogst is in West- en Zuid-Europese steden en dan vooral in België, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, terwijl de gevonden cocaïneresten in de meeste Oost-Europese landen 'zeer laag' tot 'verwaarloosbaar' zijn.

Gegevens lastig te duiden

Volgens het Trimbos-instituut zijn de gegevens lastig te duiden, omdat de analyses voor amfetaminen en xtc doorgaans geen onderscheid maken tussen lozingen en menselijke consumptie.