donderdag, 8. maart 2018 - 14:07 Update: 09-03-2018 0:17

Zoon (14) krijgt 12 maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel voor doden ouders

Maximale straf voor doden ouders door 14-jarige zoon
Foto: Archief EHF
Katlijk

De rechtbank in Leeuwarden veroordeelt een 14-jarige jongen tot 12 maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel voor de moord op zijn beide ouders op 25 september 2017 te Katlijk.

Verdachte heeft zijn vader, 63 jaar, en moeder, 62 jaar, om het leven gebracht, door ze meermalen met een mes te steken. De rechtbank acht bewezen dat verdachte dit met voorbedachte raad heeft gedaan.

Grote gevolgen

De gevolgen voor de nabestaanden zijn erg groot: zij zijn niet alleen hun naaste familieleden kwijt geraakt, maar zij moeten ook leven met de wetenschap dat hun eigen broer of neef daarvoor verantwoordelijk is.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Deskundigen die verdachte hebben onderzocht achten hem verminderd toerekeningsvatbaar voor de gepleegde feiten. Dit oordeel neemt de rechtbankover.

Onvoorwaardelijke PIJ-maatregel

De rechtbank legt aan de verdachte een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel op. De rechtbank vindt dat in het belang van een zo gunstig mogelijke verdere ontwikkeling van deze jonge verdachte, maar ook passend gelet op de ernst van de gepleegde feiten en omdat de algemene veiligheid van personen de oplegging van die maatregel eist.

Maximale straf

De rechtbank legt daarnaast de maximaal aan verdachte op te leggen jeugddetentie op, te weten een jeugddetentie voor de duur van 12 maanden.

Categorie:
Provincie: