zaterdag, 21. april 2018 - 9:18 Update: 21-04-2018 9:55

'Standaard bloedproef bij dodelijke ongevallen'

Bloedproef bij alle dodelijke ongevallen
Foto: fbf
Amsterdam

Wie een zwaar verkeersongeval veroorzaakt moet een bloedtest krijgen, ook als degene zelf bij het ongeval om het leven is gekomen.

Hiervoor pleiten de Vereniging Verkeersslachtoffers (VV) en de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers (LOV). Dat staat de wet nu niet toe en dat leidt bij nabestaanden tot veel onzekerheid. Alleen een bloedtest kan bepalen of er drugs of drank in het spel was. Dit schrijft de Telegraaf zaterdag. Nelly Vollebregt van de LOV in de Telegraaf: 'Nabestaanden verkeren nu vaak in onwetendheid over de exacte omstandigheden en oorzaak van een ongeval. Absurd, want vaak zijn er meer slachtoffers bij een ongeval en die hebben gewoon recht op de waarheid.'

Minister Dekker (Rechtsbescherming) onderzoekt of hij in de wt kan opnemen dat er at er in dit soort gevallen toch onderzoek gedaan kan worden op het lichaam van de overleden verdachte of dat van het slachtoffer. De Tweede Kamer stemt hiermee in. 

Zo'n bloedproef is ook handig bij het bepalen van aansprakelijkheid en om te kijken wie de schade moet vergoeden bij bijvoorbeeld invaliditeit. 

Categorie:
Provincie: