woensdag, 25. april 2018 - 16:53 Update: 25-04-2018 22:54

Agenten in touringcar betrappen bellende chauffeurs

Politie zet touringcar in om bellende chauffeurs te betrappen
Foto: Politie
Arnhem/Zwolle

Agenten van de politie Oost-Nederland controleren deze week op afleiding tijdens het rijden en doen dat op een wel heel bijzondere manier namelijk vanuit een touringcar. Dit meldt de politie woensdag.

Honderden appende bestuurders betrapt

'En het werkt. Dinsdag en woensdag werden in Gelderland en Overijssel werden honderden bestuurders aan de kant gezet die achter het stuur zaten te appen, of zich op een andere manier door hun telefoon lieten afleiden', aldus de politie.

Agenten in de bus

‘In een touringcar zit je hoog en daardoor kunnen we ook vrachtwagenchauffeurs controleren’, zegt Hans Bijkerk van Team Verkeer. Dinsdag en woensdag reed de bus met agenten over de snelwegen in Overijssel en Gelderland. ‘De bus werd gevolgd door collega’s in onopvallende auto’s. Als we een vrachtwagenchauffeur met zijn smartphone achter het stuur zien, geven we dit door en die persoon wordt dan door de collega’s staande gehouden en bekeurd.’

Unieke manier van controleren

Controle op deze manier is uniek voor Oost-Nederland en is uitvoerig getest door het team. ‘Vanuit een auto vrachtwagenchauffeurs controleren is heel lastig. Nu we op gelijke hoogte zitten, kunnen we veel beter zien of chauffeurs zich laten afleiden door hun telefoon’, aldus Bijkerk. En dat is terug te zien in de resultaten van eerdere testdagen. 

440 chauffeurs aan de kant

Toen werden 440 chauffeurs aan de kant gezet. Naast een bekeuring kreeg de bestuurder ook uitleg over het gevaar die het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich mee brengt. ‘Het effect is niet alleen een bekeuring, maar ook bewustwording van het gevaar voor je medeweggebruikers. Als we dat kunnen bereiken, is het voor ons effectief. We blijven dus doorgaan met deze controles. Binnenkort staat de volgende gepland.’

 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: