donderdag, 26. april 2018 - 13:59 Update: 26-04-2018 14:08

Celstraf voor poging zware mishandeling medegevangene

Celstraf voor poging zware mishandeling medegevangene
Foto: Archief EHF
Lelystad

Een 29-jarige man uit Zutphen is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 203 dagen voor een poging tot zware mishandeling.

In de gevangenis in Lelystad sloeg de man in oktober vorig jaar een medegevangene met een ijzeren staaf op zijn hoofd.

De verdachte en het slachtoffer verbleven met nog een aantal gevangenen in een cel van de Penitentiaire Inrichting. In die cel liepen de spanningen hoog op en werd er een glas richting de verdachte gegooid. De 29-jarige man barstte in woede uit. Hij pakte een ijzeren staaf en sloeg daarmee op het hoofd van het slachtoffer.

Letsel

De rechtbank is het met de officier van justitie en de advocaat van de verdachte eens dat er geen sprake is van een poging tot doodslag, maar van een poging tot zware mishandeling. Dat het letsel bij het slachtoffer relatief beperkt is gebleven is niet te danken aan de verdachte. Door zijn agressieve en ongeremde optreden heeft hij namelijk de kans aanvaard het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel zou oplopen.

Strafmaat

Uit onderzoek blijkt dat de man licht verstandelijk beperkt is en dat hij emotioneel en impulsief kan reageren. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank ook meegewogen dat de man eerder is veroordeeld voor onder meer mishandeling.

Categorie:
Provincie: