woensdag, 2. mei 2018 - 8:51 Update: 02-05-2018 9:32

Onveilige munitiedepots Defensie al jarenlang een risico voor omwonenden en medewerkers

Onveilige munitiedepots Defensie al jarenlang een risico voor omwonenden en medewerkers
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Omwonenden en medewerkers hebben jarenlang onnodig risiso gelopen doordat de veiligheid van munitiedepots van Defensie niet op orde was.

Dit meldt de Volkskrant op basis van opgevraagde documenten van de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

89 tekortkomingen 

Onlangs bezocht de inspectie 13 munitiedepots en constateerde daar 89 tekortkomingen. Zo lag de munitie in Pesse, 't Harde en op de vliegbases Volkel en Woensdrecht verkeerd opgeslagen of ontbraken waarschuwingsborden. Het werk in de munitiedepots Veenhuizen, Staphorst en Ruinen werd zelfs tijdelijk stilgelegd, omdat 'direct gevaar' dreigde voor militairen en ander personeel. Het complex op Staphorst beschikte niet over een goede bliksembeveiligingsinstallatie en daardoor kreeg Defensie een boete van 4500 euro aldus de krant. Het is nog niet bekend of Defensie daartegen in beroep gaat. Volgens de inspectie is nu op alle depots de bliksembeveiliging voldoende, behalve in Veenhuizen.

Defensie blijkt zelf ook bezorgd te zijn over de veiligheid van munitiedepots, zo blijkt uit de documenten.  In een nota van de Defensie Materieel Organisatie uit september 2017 staat: 'Naast dat deze tekortkomingen slecht zijn voor het professionele imago van defensie, kan de DMO hierdoor ook zijn medewerkers geen veilige werkomgeving bieden en is er kans op milieuschade of verhoogde risico's voor derden c.q. omwonenden.' Veiligheid heeft wel de hoogste prioriteit bij Defensie,  zo laat Defensie aan de Volkskrant weten. In een verklaring stelt Defensie: 'Inspecties en controles worden, ook door defensie zelf, juist uitgevoerd om onvolkomenheden aan het daglicht te brengen en hier gepaste maatregelen op te nemen.'