dinsdag, 8. mei 2018 - 18:01 Update: 17-09-2020 20:56

Nieuwe zoektocht onder zand naar sinds 1974 vermiste vrienden

Nieuwe zoektocht onder zand naar sinds 1974 vermiste vrienden
Foto: Politie
Liessel/Asten

Er komt een vervolg op de zoektocht naar de sinds 1974 vermiste Piet Hölskens en Hans Martens uit het Brabantse Asten. Dit meldt de politie dinsdag.

Zoektocht maart 2018

Op maandag 12 maart van dit jaar gingen specialisten van de politie in een speciale boot met sonarapparatuur het water op om in De Brink in Liessel te zoeken naar de twee vrienden. 'Binnenkort wordt die zoektocht uitgebreid met een speciale scan. Daarmee kan ook onder het zand kan worden gekeken', aldus de politie.

Auto

De actie van maart was gericht op het vinden van de auto van Hans en Piet. Dankzij onze specialisten hebben wij een heel goed beeld gekregen van de bodem van De Brink. Alles is vastgelegd en experts hebben de resultaten de afgelopen tijd verder geanalyseerd. Op de beelden is niets van een auto te zien, maar het is niet uitgesloten dat de auto zich onder het zand bevindt. Om daar duidelijkheid over te krijgen wordt binnenkort een scan gemaakt met een magnetometer.

Magnetometer

Een magnetometer is een sensor die de aanwezigheid van ijzerhoudende objecten kan detecteren. Een specialist van de politie legt uit: 'Door deze afwijkingen te analyseren kunnen zowel ijzerhoudende objecten die op de waterbodem liggen als objecten die in de waterbodem liggen, worden opgespoord. Een object als een auto kan zelfs op een diepte van dertig meter worden gedetecteerd.'

Uitgebreide analyse

Het is nog niet duidelijk wanneer de scan wordt gemaakt. Daarover vindt overleg plaats met een gespecialiseerd bedrijf. De resultaten van de scan laten even op zich wachten. Eerst vindt een uitgebreide analyse plaats om te kijken of er mogelijk een auto onder het zand ligt. Pas daarna wordt bepaald of er vervolgacties komen.

Familie

De politie heeft de families van Piet Hölskens en Hans Martens vorige week bijgepraat over de scan met de magnetometer: 'Wij vinden het heel fijn dat er verder wordt gezocht en blijven hoop houden dat er zelfs na 44 jaar een einde komt aan alle onzekerheid over het lot van Piet en Hans', zo laat de familie weten.

Vermissing na avondje stappen

De twee vrienden verdwenen in maart 1974 spoorloos na een avondje stappen in Deurne. Zij waren die avond uit geweest bij de Zanzibar in Deurne en vertrokken daar in een rode Fiat 850 Coupé. Van Piet en Hans is daarna nooit meer iets vernomen. Ook de auto werd nooit gevonden. In de jaren die volgden werden meerdere zoektochten op touw gezet, allemaal zonder resultaat. Eind 2017 kwam er nieuwe informatie binnen bij de politie en die leidde tot de zoektocht van maart.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: