woensdag, 16. mei 2018 - 14:05 Update: 16-05-2018 14:06

Hacker accounts BN'ers moet de cel in

 Hacker accounts BN'ers moet de cel in
Foto: PX
Amsterdam

Voor het hacken van online accounts van meerdere bekende Nederlanders is een 35-jarige man woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. 'Ook moet hij zich verplicht laten behandelen voor een persoonlijkheidsstoornis', zo meldt de rechtbank in Amsterdam woensdag.

Hacker

'De man hackte in de tweede helft van 2017 de Facebook-, Gmail- en Evernote-accounts van meerdere bekende Nederlanders. Van één account veranderde hij vervolgens de inloggegevens, waarna hij zich voordeed als eigenaar van het account tegenover contacten van de gehackte personen', aldus de rechtbank.

Kwetsbaar

Niet alleen heeft de man inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van anderen, de rechtbank rekent hem ook aan dat hij zich vooral richtte op bekende (vrouwelijke) personen. Zij zijn door hun status als bekende Nederlander kwetsbaarder voor schendingen van hun privacy.

Nog in proeftijd

Op het moment dat hij de accounts hackte, zat de man nog in de proeftijd van een straf die hem eerder was opgelegd wegens internetfraude. Hij moet daarom nu ook het voorwaardelijke deel van die straf (8 maanden) alsnog uitzitten.

Verplichte behandeling

Bij de man is een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale trekken vastgesteld. Hij moet zich hiervoor verplicht laten behandelen. Ook moet de man iedere dag op vooraf vastgestelde tijdstippen thuis zijn. Met elektronisch toezicht zal in de gaten worden gehouden of hij zich hier aan houdt. Ook mag hij op geen enkele manier contact leggen met zijn slachtoffers. Ten slotte wordt een extra lange proeftijd van 3 jaar opgelegd, om te voorkomen dat de man opnieuw de fout in gaat

Categorie:
Provincie: