donderdag, 17. mei 2018 - 19:03 Update: 17-05-2018 21:34

PVV-leider Geert Wilders wraakt gerechtshof, rechtszaak gaat vrijdag niet door

PVV-leider Geert Wilders wraakt gerechtshof
Foto: Frank van den Berg
Schiphol

De zaak tegen Wilders gaat vrijdag niet door. Wrakingskamer komt pas morgenmiddag om 16 uur met een beslissing op het wrakingsverzoek. Dit meldt de Telegraaf donderdagavond.

PVV-leider Geert Wilders heeft het gerechtshof in de 'minder Marokkanen'- zaak gewraakt.  Wilders vindt dat het gerechtshof partijdig is en daarom wil hij een nieuw hof met andere raadsheren. Volgens de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops heeft het hof blijk gegeven van vooringenomenheid door te  stellen dat het Openbaar Ministerie (OM) voldoende duidelijk heeft gemaakt waarom het ministerie Pechtold niet wil vervolgen. Dit melden meerdere media donderdag.

Wilders: hof meet met twee maten

Wilders moest vandaag voor het gerechtshof in Den Haag verschijnen, maar het hof is voor deze gelegenheid naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol uitgeweken. Wilders wraakte het gerechtshof nadat het hof een verzoek van Wilders om meer onderzoek te doen naar het besluit van het OM om collega-politicius Alexander Pechtold niet te vervolgen, afwees. Volgens Wilders is de uitspraak van Pechtold over Russen vergelijkbaar met zijn uitspraak over Marokkanen, maar toch wordt Pechtold niet vervolgd. Wilders verwijt het OM met twee maten te meten in zijn zaak en die van Pechtold. Pechtold zei in februari tegen de NOS: 'Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.' De uitspraak van D66-leider was naar aanleiding van de leugen van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe  Zijlstra  over diens ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

De wrakingskamer van het gerechtshof Amsterdam is nu aan zet. Vanavond nog wordt het verzoek behandeld. Het is nog niet bekend wanneer er een beslissing valt over de wraking; mogelijk gebeurt dat pas morgen.