dinsdag, 29. mei 2018 - 16:24

OM eist gevangenisstraf voor smokkel drugs met tuinkabouters

OM eist gevangenisstraf voor smokkel drugs met tuinkabouters
Foto: fbf
Zwolle

De officier van justitie van het Landelijk Parket heeft dinsdag voor de rechtbank in Zwolle tegen twee verdachten (vader en zoon) celstraffen van 5 en 4 jaar geëist voor de uitvoer van drugs naar het Verenigd Koninkrijk. De drugs, 16 kilo heroïne, 6 kilo cocaïne en ongeveer 350.000 xtc-pillen, zaten verstopt in een geprepareerde ruimte onder de accubakken van een heftruck. Die stond in een vrachtwagen die verder geladen was met dozen badzout en tuinkabouters.

Het transport werd onderschept nadat de Dienst Infra van de Landelijke Eenheid onder gezag van het Landelijk Parket in februari 2014 een onderzoek startte. Aanleiding daarvoor was informatie over een in Noorwegen onderschept drugstransport. De aangehouden chauffeur had openheid van zaken gegeven en verklaringen afgelegd. Gedurende het onderzoek werd bekend dat er ook Nederlandse chauffeurs waren aangehouden in Denemarken, Zweden en Engeland voor soortgelijke delicten. Het transport werd in juni in Engeland geobserveerd en onderschept. In september 2014 heeft de politie aanhoudingen en doorzoekingen gedaan. Daarbij werden ook de 36-jarige zoon uit Woerden en de 60-jarige vader uit Vleuten aangehouden.

In deze zaak werden in 2017 al twee andere mannen tot gevangenisstraffen tot 5 jaar veroordeeld.

De zaken tegen vader en zoon werden vorig jaar aangehouden vanwege persoonlijke omstandigheden. Zo is de 60-jarige vader ernstig ziek. Op zitting betoogde de officier van justitie dinsdag dat vader weliswaar ziek, maar niet detentieongeschikt is. Zowel vader als zoon zijn eerder (in het buitenland) veroordeeld voor drugstransporten.

De rechtbank Overijssel doet op dinsdag 12 juni uitspraak in beide strafzaken.

Categorie:
Provincie: