donderdag, 31. mei 2018 - 17:06

OM eist in hoger beroep opnieuw vijf jaar voor doden baby

OM eist in hoger beroep opnieuw vijf jaar voor doden baby
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Hoogezand

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van vijf jaar met aftrek van het voorarrest geëist tegen een 28-jarige man uit Hoogezand die ervan wordt verdacht zijn zoontje om het leven te hebben gebracht.

Het zeven weken oude jongetje overleed op 18 maart 2015 als gevolg van hersenletsel. Onderzoek wijst uit dat het hersenletsel veroorzaakt moet zijn door het hard schudden van de baby of door vergelijkbaar geweld. De rechtbank concludeerde eerder, evenals de officier van justitie, dat een medische oorzaak of alternatieve scenario’s  voor het ontstaan van het letsel zijn uit te sluiten. Verdachte werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar maar ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Vast staat dat de verdachte op 16 maart 2015, de bewuste avond waarop de feiten hebben plaatsgevonden, alleen met zijn beide kinderen thuis was. De moeder van het jongetje vertrok eerder die avond; op dat moment verkeerde haar zoontje in goede gezondheid. Op het moment dat de moeder van het kindje weer thuis arriveerde was het jongetje onrustig en hebben beide ouders geprobeerd de baby te kalmeren, zo blijkt uit het onderzoek. De ouders schakelden hulp in en brachten de baby naar het ziekenhuis, waar het kindje twee dagen later overleed.

De verdachte ontkent iets te maken te hebben met de dood van zijn zoontje en geeft geen verklaring voor de verwondingen van zijn zoon. Iets wat het OM de verdachte zwaar aanrekent. “Op de vraag naar het waarom van dit afschuwelijke incident is er geen antwoord. Verdachte ontkent en dus blijft het zoeken naar een motief een vorm van gissen”, aldus de advocaat-generaal.  “Een intrieste zaak, die slechts verliezers kent”.

Categorie:
Provincie: