dinsdag, 5. juni 2018 - 15:17

Grote groep Doetinchemse criminele jongeren opgepakt

Grote groep Doetinchemse criminele jongeren opgepakt
Foto: Politie
Doetichem

In een gecoördineerde actie heeft de politie dinsdagmorgen elf jongeren opgepakt. Zij worden verdacht van een groot aantal criminele activiteiten. Dit varieert van diefstal met geweld, poging tot zware mishandeling en/of mishandeling, openbare geweldpleging en afpersing tot internetfraude, heling en bedreigingen van slachtoffers en getuigen. Het gaat om jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Bij de actie zijn zo’n zeventig agenten ingezet.

Naast de elf aangehouden jongeren krijgen achttien jongeren, die ook tot deze groep van problematische jongeren worden gerekend, een dringende uitnodiging voor een begeleidingstraject aangeboden. Dit gebeurt middels een brief van burgemeester Boumans van Doetinchem en de teamchef van de politie. Een deel van hen krijgt tevens een tijdelijk gebiedsverbod voor onder andere het centrum opgelegd. Dat geldt ook voor de 11 aangehouden jongeren. Overtreding van die sanctie kan hen op een forse boete komen te staan.

Groepsdynamiek

Deze jongeren zorgen al langer voor ernstige overlast in en rond het centrum van Doetinchem en worden ook verdacht van criminele activiteiten elders in de regio.
De aanpak van deze groep problematische jongeren gebeurt in nauwe samenwerking tussen de gemeente, politie, openbaar ministerie en de jongerenwerkers en buurt-, jeugd- en gezinscoaches van Buurtplein. Naast de individuele vervolgingstrajecten staat een groepsdynamische aanpak centraal waarin scherp onderscheid wordt gemaakt tussen positief en negatief gedrag.

Schadevergoeding

Met deze aanpak willen de samenwerkende instanties een einde maken aan de criminele activiteiten en het intimiderende en overlast gevende gedrag van deze jongeren. Om het beeld van het criminele en grensoverschrijdende gedrag nog scherper en completer te krijgen, benadrukken de samenwerkende partijen dat het van het grootste belang is dat slachtoffers aangifte doen. Zij kunnen daarmee na een veroordeling ook in aanmerking komen voor schadevergoeding.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: