maandag, 25. juni 2018 - 15:17 Update: 25-06-2018 19:35

OM mag overgaan tot ontruiming gekraakte panden

OM mag overgaan tot ontruiming gekraakte panden
Foto: BlikopNieuws / BON
OM mag overgaan tot ontruiming gekraakte panden
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De groep ‘We Are Here’ moet van de voorzieningenrechter in Amsterdam het door hen gekraakte pand in Amstelveen verlaten.

Het Openbaar Ministerie mag van de rechter de aangekondigde ontruiming van het pand doorzetten.  De groep had een kort geding aangespannen tegen de aankondiging het pand te laten ontruimen. Inmiddels heeft de groep vrijwillig het gekraakte pand verlaten.

De pogingen tot het kraken van de panden aan de Hoogte Kadijk en Weesperszijde op 3 en 4 juni en de daarmee gepaarde wanordelijkheden, hebben een rol gespeeld in de overwegingen van de rechter. Het openbare ordeaspect heeft de rechter zwaar laten meewegen.

De kraakactie in Amstelveen staat daarom niet op zichzelf, maar zou gezien moeten worden als een patroon. Het kraken van panden is vanaf 1 oktober 2010 strafbaar. De rechter heeft benadrukt dat het OM niet alleen de bevoegdheid, maar ook de plicht heeft het kraakverbod te handhaven.

De groep ‘We Are Here’ kraakte op 5 juni een pand aan de Groen van Prinstererlaan in Amstelveen, nadat zij een aantal panden aan de Rudlof Dieselstraat moesten verlaten.

Categorie:
Provincie: