zaterdag, 14. juli 2018 - 9:50 Update: 14-07-2018 9:57

Drie recente verdrinkingen in rivieren, politie start waarschuwingscampagne

Drie recente verdrinkingen in rivieren, politie start waarschuwingscampagne
Foto: Rijkswaterstaat/Politie
Kampen

Nadat er in korte tijd drie verdrinkingen hebben plaatsgevonden in rivieren in Oost-Nederland zijn de Landelijke Eenheid van de politie, Dienst Infra Zuidoost, de eenheid Oost-Nederland en Rijkswaterstaat gezamenlijk een waarschuwingscampagne gestart. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

Kampen

Afgelopen donderdagavond verdronk in de IJssel bij Kampen een Syrische jongen. In de Waal verdronken omstreeks 10 juni een Poolse man en op 23 juni een Syrische jongen op precies dezelfde plaats. Deze trieste gebeurtenissen zijn voor de politie aanleiding voor de gestarte waarschuwingscampagne.

Preventieposters

Zo zijn samen met Rijkswaterstaat in diverse talen preventieposters gemaakt. ‘Het gaat veelal om mensen die niet bekend zijn met de gevaren van onze rivieren,’ zegt Laura Sijbrant, gebiedsagent Infra-Oost-Utrecht. ‘Als Dienst Infra zijn wij meestal de eersten die ter plaatse gaan om vaak samen met het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) en Rijkswaterstaat naar de drenkelingen te zoeken. De drie verdrinkingen binnen een week zijn voor ons aanleiding het Drowning Prevention Project te starten.’

Poolse en Arabische gemeenschap

Laura Sijbrant staat in dit project in direct contact met een Poolse politiemedewerker, die helpt de Poolse gemeenschap in Nederland te bereiken. Zo verzorgt zij bijvoorbeeld de tekst voor een tweet in het Pools, die de Dienst Infra op hun twitteraccount kan plaatsen. De politie heeft ook contact met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers om met behulp van hen de poster met de waarschuwingsteksten in het Arabisch op de juiste plek te krijgen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: