woensdag, 2. januari 2019 - 19:57 Update: 03-01-2019 8:36

Donderdag grote schoonmaakactie stranden wadden na aanspoelen containers

Donderdag start grote schoonmaakactie op o.a stranden wadden na aanspoelen containers
Foto: Bon
Lauwersoog

Een aantal van de 270 zeecontainers die overboord geslagen zijn boven Borkum zijn op diverse plaatsen in Nederland aan land gekomen. Sommigen zijn open gegaan en de inhoud ervan is in de Waddenzee en op de kust terecht ge​komen.

De dijken zijn bezaaid met plastic en ander afval. Zeehondencentrum Pieterburen i.s.m. Staatsbosheer start daarom morgen een schoonmaakactie om zo veel als mogelijk schade aan de natuur te voorkomen. Zij doen hierbij een dringend beroep op mensen hen te helpen en zich de komende dagen aan te sluiten bij de schoonmaakactie, maar vragen ook de eigenaren van de containers en de rederij hun verantwoordelijkheid te nemen in deze.

De komende dagen zal het Zeehondencentrum de dijken gaan schoonmaken tussen Holwerd en Lauwersoog. Donderdag 3 januari zal er om 10 uur in de ochtend gestart worden met de schoonmaak. Het Zeehondencentrum roept dan ook iedereen op zich bij hen aan te sluiten. Hoe meer mensen zich aansluiten hoe beter en hoe sneller ook op andere plekken begonnen kan worden. Eigen initiatieven worden ook zeker aangemoedigd. Op donderdag 3 januari is het team van het Zeehondencentrum vanaf 10 uur te vinden bij:

Mariatsjerke in Wierum, Museum 't Fiskerhuske in Paesens/Moddergat, Kitesurfparking Hoek van de Bant bij haven Lauwersoog

De vertegenwoordigers van het Zeehondencentrum en Staatbosbeheer zijn op de collectepunten zijn aanwezig vanaf 10:00 en vertrekken om 16:00. Het Zeehondencentrum zal dagelijks berichtgeving doen van de ontwikkelingen en de locaties waar hulp het hardste nodig is.

Ook de burgemeesters van de eilanden roepen mensen op mee te helpen met het opruimen van de troep. Inmiddels zijn een aantal mensen op eigen houtje al begonnen het aangespoelde plactick te verzamelen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):