woensdag, 27. februari 2019 - 13:55 Update: 27-02-2019 14:00

Terreurverdachte (48) opgepakt na tip van AIVD

Terreurverdachte (48) opgepakt na tip van AIVD
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
De Lutte

Half februari heeft de politie een 48-jarige man aangehouden in het Overijsselse De Lutte. 'De man wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Hij bleek bovendien in het bezit van een vuurwapen met munitie', zo laat de politie woensdag weten.

AIVD

'Het strafrechtelijk onderzoek naar de man begon vrijdag 15 februari met informatie van de AIVD. Volgens de inlichtingendienst zou hij niet alleen over een vuurwapen beschikken, maar ook de ideologie van ISIS aanhangen en deze terroristische organisatie ondersteunen', aldus de politie.

Pistool in kinderrugzak

Bij doorzoekingen in De Lutte en op het vaste woonadres van de man in Groningen is beslag gelegd op mobiele telefoons, een laptop en een aantal gegevensdragers. In de woning in Groningen trof de politie in de meterkast een kinderrugzak aan met daarin een pistool van het merk FN, model High Power 35, een gevulde patroonhouder en een doos met losse munitie. Ook is beslag gelegd op documenten waarin de gewapende strijd tegen de ongelovigen wordt verheerlijkt.

Voorlopige hechtenis

Na zijn aanhouding is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld. De raadkamer van de rechtbank heeft dinsdag de voorlopige hechtenis verlengd met 90 dagen. De verdachte zwijgt tegenover de politie en zit in het belang van het onderzoek in alle beperkingen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: