zaterdag, 27. juli 2019 - 18:20 Update: 28-07-2019 11:13

Pride Walk Amsterdam

Pride walk
Foto: Bon
Amsterdam

De Pride Walk 2019 werd opgedragen aan de vermoorde LHBTI-activiste Yelena Grigoryeva (41). Yelena werd afgelopen zondag, 21 juli, vermoord in haar woonplaats Sint Petersburg.

Yelena ontving al sinds enige tijd doodsbedreigingen omdat zij zich inzet voor de Russische LHBTI-beweging. Haar naam stond ook op een doodslijst van een anti-LHBTI website en werd genoemd in een brief ondertekend door ‘a liquidator of gays’ gericht aan het LGBTI resource Centre in Ekaterinburg. Zij werd zondag gewurgd en met steekwonden gevonden vlak bij haar huis.

Manifestatie homomonument

Op het Homomonument werd tijdens de manifestatie voorafgaand aan de Pride Walk een foto van Yelena op het podium gezet. Die foto werd vervolgens voor de demonstratie uit gedragen worden door Kirill Khattoev, die vanwege de erbarmelijke situatie voor LHBTI’s vluchtte uit Rusland en hier asiel aan vroeg. Hij voerde in 2015 / 2016 samen met Yelena actie tegen de onderdrukking van LHBTI’s in Rusland. Kirill: “We met during protests in St. Petersburg, she was my comrade. I respect her a lot for her strength in fighting for our rights. She was a stronger activist than I am, she stayed and that cost her her life. I received and still receive death threats from these same people and organizations. Her murder is one of the most scandalous killings of an LGBTI activist!”

De Pride Walk begon om 11:00 met een manifestatie op het Homomonument. Omstreeks 12:00  uur vertrok  de demonstratie naar het Vondelpark waar na de aankomst Pride Park begon. Onder het motto “Walking for those who cannot join us” vroegt de Pride Walk aandacht voor de situatie in meer dan 70 landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat, ondermeer door de vlaggen van die landen, voorzien van een rouw-lint, mee te dragen. De route van de Pride Walk esd dit jaar aangepast. De stoet ging namelijk richting Concertgebouw, door de PC Hooftstraat, onder het Rijksmuseum en richting Vondelpark. Het Rijksmuseum was deze dag in regenboogkleuren gehuld. Hier werd van de stoet van duizenden mensen een officiële foto  gemaakt. In het Vondelpark werd Pride Amsterdam officieel bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed van Nederland.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):