woensdag, 7. augustus 2019 - 17:51 Update: 07-08-2019 17:52

OM eist zeven jaar cel voor witwassen 680.000 euro

rechtbank-stoel-verdachte
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

Op 16 december 2018 is de politie letterlijk 680.000 euro tegen het lijf gelopen. 'Woensdag heeft de officier van justitie zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen een 33-jarige Rotterdammer die onder andere wordt verdacht van witwassen', zo laat het Openbaar Ministerie (OM) woensdag weten.

Onopvallende politieauto

De man viel op toen hij met een zware sporttas probeerde in te stappen in een onopvallende politiewagen. Het OM gaat ervan uit dat er sprake was van een vergissing en de man de tas met inhoud wilde afleveren bij een tweede verdachte die verderop met zijn auto met daarin een verborgen ruimte stond te wachten. In de tas bleek bijna zeven ton contant geld te zitten. Vervolgens heeft de politie onderzoek gedaan in de woning waar de man verbleef. Daar is in een kluis 67 kilo cocaïne gevonden, samen met een vuurwapen met bijbehorende munitie.

Strafeis

Vandaag stond de verdachte in deze zaak terecht voor witwassen, het voorhanden hebben van een vuurwapen en het bezit van een grote hoeveelheid harddrugs. Uit het onderzoek van de politie blijkt dat de man een gedetailleerd kasboek bijhield met soortgelijke transacties en zich bezig hield met undergroundbanking. Het geld dat hij voorhanden had, is gelijk aan 19 keer een gemiddeld jaarsalaris. 

Witwassen

De officier van justitie verwijt de man dat hij als tussenpersoon een belangrijke rol heeft vervuld in de georganiseerde criminaliteit. Witwassen van geld is schadelijk voor de legale economie en verschaft criminelen ten onrechte de mogelijkheid om een luxe levensstijl te hanteren waar zij status en aanzien aan ontlenen. De combinatie van het witwassen van een grote som geld, bezit van kilo’s cocaïne en een geladen vuurwapen rechtvaardigt volgens de officier van justitie dan ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zeven jaar. Over 14 dagen doet de rechtbank uitspraak.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):