woensdag, 22. januari 2020 - 18:12 Update: 22-01-2020 18:22

Hoe was het beleggingsjaar 2019 en wat kunnen we van 2020 verwachten?

euronext-beurs
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Bosch

Hoofdeconoom van Evi van Lanschot, Luc Aben kijkt graag terug op het beleggingsjaar 2019 en blikt in de beleggingsvisie graag vooruit op de verwachtingen van 2020. In de visie kijkt hij naar de grootste economieën, die van China, de Verenigde Staten en Europa.

Het betere bochtenwerk in 2019

Volgens Luc Aben was 2019 het jaar van het betere bochtenwerk. Dit kwam voornamelijk door de Amerikaanse Centrale Bank. Waar ze één jaar geleden nog aangaven de rente 2 tot 3 keer op te trekken blijkt niks minder waar. Er zijn uiteindelijk 3 renteverlagingen gekomen, aldus Aben.

Daarnaast waren de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China ook herkenbaar als politieke bochten. In mei was een akkoord heel nabij, maar dat bleek uiteindelijk toch van niet. 

Gaan we in 2020 wel een rechte weg bewandelen?

Vanuit de centrale banken verwacht Luc dat wel. Hij ziet weinig veranderingen aankomen voor de Federal Reserve en de ECB. De politiek is echter wel afwachten, ‘De financiële markten en de economie zijn soms ondoorgrondelijk, maar de politiek is nog ondoorgrondelijker’. Echter is Luc Aben niet pessimistisch en spreekt hij eerder over verhoogde waakzaamheid.

De economische groei

Komend jaar verwacht Luc een matige, maar wel positieve economische groei. Dat zien we terug in de belangrijkste markten: China, de VS en Europa. In Europa wordt de minste groei verwacht, slechts 1%. De binnenlandse markt en de consument is hierin het belangrijkst. ‘Toch mag de voorzichtigheid die in de industrie heerst op dit moment, de andere segmenten niet gaan besmetten’, vindt Aben.

Als we kijken naar de Verenigde Staten verwacht Luc nagenoeg hetzelfde als Europa, een groei van ongeveer 2%. De consument zal geld blijven uitgeven, maar de ondernemers zullen wat voorzichtiger zijn. In China is de verwachting dat de verwachting dat de groeivertraging aan zal houden met een verwachte groei van 6% in het komende jaar. Die groeivertraging is echter niet te danken aan de handelsoorlog, daarvoor vertraagde de economische groei namelijk ook al. De oorzaak hiervan zijn de maatregelen van beleidsmakers om de toename van schulden wat te temperen. Hierdoor kreeg de economie wat minder zuurstof.

Visie op beleggen in 2020

Wilt u in het jaar 2020 gaan beleggen? Maar zou u eerst wat meer verdiepende informatie willen inzien? Evi van Lanschot heeft een beleggingsvisie voor 2020 uitgeschreven. Hierin behandelen zij de belangrijkste ontwikkelingen om in de gaten te houden het komende jaar.

Categorie:
Provincie: