donderdag, 9. april 2020 - 14:16

Duo veroordeeld tot 20 jaar cel voor liquidatie in Breda

rechtbank
Foto: SXC
Breda

De rechtbank heeft donderdag twee mannen uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor moord. De twee vermoordden op 9 januari 2018 een 25-jarige man, die op dat moment lag te slapen op de bank in zijn woning. De rechtbank spreekt van een kille en geplande liquidatie.

Het slachtoffer was een vriend van de twee mannen. Op 9 januari 2018 zat het drietal samen in de woning in Breda. Nadat het slachtoffer in slaap was gevallen op de bank, schoten de mannen hem ieder met een vuurwapen van korte afstand in/door zijn hoofd waarbij één schot het dodelijke schot betrof. Het slachtoffer was weerloos. Niet is vast te stellen wie welk wapen heeft gebruikt en welke man dus het dodelijke schot heeft gelost. Toch vindt de rechtbank dat de twee mannen samen schuldig zijn aan de moord.

Hangend aan het balkon

In de nacht van de moord zagen agenten tijdens een surveillance een voertuig met gedoofde lichten rijden. Het voertuig stopte op een parkeerplaats bij een flat. De politie zag dat er twee mannen uitstapten en wegrenden. Aangekomen bij het voertuig zag een agent op de bijrijdersstoel een tas staan. In die tas zaten drie vuurwapens, een losse houder en munitie.

De twee mannen waren inmiddels een woning in de flat ingevlucht. Toen de politie deze woning binnentrad, vluchtten de twee via het balkon uit de woning. De twee mannen gingen aan de rand van het balkon hangen, lieten los en vielen naar beneden. Op de bank in de woning vond de politie het slachtoffer.

Onherstelbaar leed

De mannen hebben met hun handelen welbewust een mensenleven beëindigd en daarmee onherstelbaar leed en onomkeerbaar verlies toegebracht aan de familie en de naaste omgeving van het slachtoffer, zo oordeelde de rechtbank. Naar de reden van de liquidatie blijft het gissen. Dat dit enorm veel impact heeft op de nabestaanden blijkt ook uit de verklaring van de moeder van het slachtoffer tijdens de zitting. Haar zoon, 25 jaar, is haar afgenomen. In een dapper betoog om de heftige gevolgen van deze afschuwelijke misdaad te omschrijven, heeft zij aangegeven dat het haar heel erg raakt dat verdachten geen antwoord geven op het waarom en geen enkele emotie hebben getoond. Daarnaast is het ook voor de samenleving een schokkend en zeer ernstig feit. De rechtbank vindt daarom dat alleen een langdurige gevangenisstraf passend is en legt 20 jaar gevangenisstraf op.

Categorie:
Provincie: