woensdag, 6. mei 2020 - 16:59 Update: 06-05-2020 17:08

Wat moet ik met mijn beleggingen nu de markt zo aan het bewegen is?

beurs-aandelen-euronext
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Bosch

De beurs is de afgelopen maanden onwijs aan het schommelen, coronacrisis, olie oorlog of de handelsoorlog tussen China en de VS. Dit allemaal heeft als resultaat dat de AEX in 3 maanden tijd van 600 punten naar 400 is gegaan en inmiddels weer rond de 500 zit. Op dit moment is het lastig om wat nuttigs te zeggen over een langere periode kijkend naar de beurs. Dit brengt onrust met zich mee als je kijkt naar je financiën. Ben je bijvoorbeeld een belegger dan zal je afvragen wat moet ik nou doen in deze periode?

De afgelopen jaren waren als belegger redelijk goed, met 2019 als zeer positief. Mocht je in 2019 zijn begonnen dan zal je nu denken wat is er in vredesnaam aan de hand en zal je overwegen alles weer te verkopen. Beleggen is een strategie voor de lange termijn dus het is wellicht slimmer om dat niet te doen. Een dip tussendoor hoort erbij en het herstelt zich in de regel weer. Houd vast aan je gekozen strategie.

Bewaar je rust

Geduld wordt beloond, ook in tijden van beurscrashes is het hebben van geduld het beste advies. Het verleden laat zien dat beleggers die bijvoorbeeld tijdens de kredietcrisis belegd bleven met hun gespreide beleggingsportefeuille niet alleen op het oude niveau terugkeerden maar ook een flinke winst maakten.

Kies voor de lange termijn

De onrust op de markt wordt versterkt door de werking in je brein. Onbewust geef je veel gewicht aan de gebeurtenissen die actueel zijn zoals nu de coronacrisis. Overige belangrijke informatie als bijvoorbeeld een Brexit ben je veel minder mee bezig en zal je je dus minder zorgen om maken. Actueel nieuws over de markt lijkt daardoor onwijs belangrijk (wat het deels ook is) maar voor een beleggingsstrategie voor een langere termijn is de invloed maar beperkt. Als we bijvoorbeeld kijken naar de historie; de afgelopen 30 jaar winsten beleggers in de Amerikaanse S&P500-index een gemiddeld rendement van ruim 10 procent per jaar te behalen. Dit is een periode waarin de dotcom-crash is geweest en dat in Azië de kredietcrisis heeft plaatsgevonden.

Zie jij ook een kans in deze tijd?

Ook in periodes dat het de beurs flink aan het schommelen is dus alle redenen om belegd te blijven. Professionele belegger gebruiken deze dalingen zelfs als moment om nog meer in te stappen en bijvoorbeeld kwalitatief goede aandelen met ‘korting’ te kopen. Dit is een strategie die je zelf ook zou kunnen toepassen door periodiek een vast bedrag te beleggen. Je koopt daarmee automatisch meer als een belegging goedkoop is en minder als een belegging een relatief hoge koers heeft. Hierdoor ben je meer je risico aan het spreiden. Een bijkomend voordeel is dat je bij periodiek beleggen ook minder geneigd bent je portefeuille te wijzigen. Zo laat je je niet afleiden door gebeurtenissen op de korte termijn van je financiële doelen op lange termijn.

Categorie:
Provincie: