dinsdag, 14. juli 2020 - 10:42

Rode panda geboren in Safaripark Beekse Bergen

Rode panda jong
Foto: Mariska Vermij - van Dijk / Safaripark Beekse Bergen
Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen is een rode panda geboren. De geboorte van de rode panda is bijzonder, aangezien de diersoort erg kwetsbaar is: in het wild leven nog maar zo’n 2.500 rode panda’s.

Met het jong gaat het goed, zegt Kris Jansen, hoofd dierenverzorging. “We hebben er alle vertrouwen in dat het groot wordt.” Moeder Angeles is in totaal 4,5 maand drachtig geweest. Het jong werd begin deze maand geboren. 

“De eerste periode is het jong fragiel en daarom laten we moeder Angels, vader Turner en hun zoon of dochter volledig met rust. We verstoren hen zo min mogelijk, komen dus ook niet in het nest en weten daarom nog niet welk geslacht de nieuwe aanwinst heeft."  

Nestdieren 

Bezoekers van Safaripark Beekse Bergen zullen nog wel even geduld moeten hebben voordat zij de nieuwste aanwinst van het park kunnen zien: “Rode panda’s zijn echte nestdieren en de jongen blijven daar heel lang zitten. Pas na een maand of drie komen ze naar buiten”, geeft Jansen aan.

Mogelijk kunnen bezoekers eerder al wel een glimp van de jonge rode panda opvangen: “Het kan zijn dat de moeder het jong naar een ander nest verplaatst in verband met de hygiëne, dus dan is hij of zij eventjes buiten.”  

Fokprogramma

Safaripark Beekse Bergen helpt met de geboorte van het jong mee aan het fokprogramma van de rode panda. De diersoort is geclassificeerd als een kwetsbare diersoort.

De rode panda komt vooral voor in bergbossen in China. Ze leven het liefst bij een stromende rivier, waar ze uit kunnen drinken. De rode panda eet voornamelijk bamboe. Daarnaast voeden ze zich met onder meer fruit en bloemen. Rode panda’s worden gemiddeld tussen de 50 à 60 cm lang en wegen drie tot zes kilo. 

Categorie:
Provincie: