donderdag, 3. juni 2021 - 20:45 Update: 03-06-2021 20:50

Jeugdoverlast op strand Dishoek, politie en gemeente zijn er klaar mee

strand-politie
Foto: EHF
Dishoek/Veere

De gemeente Veere en de politie zijn klaar met de jeugdoverlast op het strand bij Dishoek. 'Diverse maatregelen moeten zorgen voor het stoppen en bewustwording van de overlast', zo laat de politie donderdag weten.

Veel klachten

De laatste tijd kregen gemeente en politie veel klachten van overlast door jongeren op het Dishoekse strand. Ook op woensdagavond 2 juni. Agenten troffen op het strand ter hoogte van de Kaapduinseweg ongeveer honderd jongeren in de leeftijd tot 25 jaar aan. Volgens een melding was sprake van vernielingen en het gebruik van alcohol en drugs. De agenten zagen veel afval bij de strandovergang liggen. Veel jongeren waren aangeschoten of zelfs dronken.

Ernstige overlast en intimidatie

De afgelopen tijd treffen jongeren uit voornamelijk de drie Walcherse gemeenten elkaar onder deze omstandigheden. Naast alcohol en drugs wordt ook lachgas gebruikt. Bovendien zijn een reeks vernielingen gepleegd, zoals strandhuisjes opengebroken en een toiletgebouw vernield. 

Flessen kapot gegooid

Op het strand worden flessen kapot gegooid en ander afval achter gelaten. Vorige zomer begonnen deze vernielingen en misdragingen. Door de groepsgrootte en de omstandigheden zorgen de jongeren voor directe en indirecte ernstige overlast, wat zelfs intimiderend over kan komen. Volgens de gemeente en de politie is de maat vol en moet dit stoppen.

Toezicht

Naast agenten en bijzondere opsporingsambtenaren (boa) houden vanaf donderdagmiddag 3 juni ook beveiligers van een beveiligingsbedrijf toezicht op het strand en de directe omgeving. Zij zijn de komende tijd 's middags en 's avonds aanwezig om zoveel mogelijk jongeren en alcohol te weren.

Informeren ouders/verzorgers

Gemeente en politie wijzen ook op de ouders/verzorgers van deze jongeren: 'Het oplossen van problemen door gedrag van jongeren is niet alleen een taak van de gemeente, politie of jongerenwerk, maar ook een verantwoordelijkheid van de ouders of verzorgers. Het is onze gezamenlijke taak om kinderen duidelijk te maken wat wel en niet getolereerd wordt', aldus burgemeester Rob van de Zwaag van Veere. De gemeente Veere zal aan de ouders/verzorgers van jongeren, die eerder een bekeuring hebben gehad, een brief sturen om hen te wijzen op deze ongewenste situatie.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: