dinsdag, 20. juli 2021 - 10:12

Handel in auto's makkelijke manier om geld wit te wassen

Achterlicht van auto
Foto: MV
Amsterdam

Om het witwassen van cashgeld moeilijker te maken, gaan de overheid en de banken het lastiger maken voor autohandelaren om grote bedragen aan contant geld af te storten. Dit meldt De Telegraaf.

Het zouden vooral drugsbendes zijn die massaal tweedehandsleasewagen opkopen en deze doorverkopen aan het buiteland. Hiermee wassen zij hun drugsgeld wit. Voorbeeld hiervan is enkele jaren gelden dat een Libaneesdrugssyndicaat in Hoogeveen voor bijna 10 miljoen euro aan auto’s contant afrekende.

Uit onderzoek door het Financieel Expertise Centrum (FEC) zou blijken dat de afgelopen vierjaar ruim 1 miljard aan bankbiljetten bij banken is gestort. Sommige handelaren laten zelfs het geld door een waardetransporteur ophalen. Deze stort het geld op de eigen bank, om vervolgens over te maken aan de autohandelaar.

Tot voor kort werd de transactie met een waardetransporteur niet aangemerkt als contante storting. Evenmin werd er gemeld dat er biljetten van 500 euro tussen zaten. De stortingen op deze wijze worden tegenwoordig wel gemeld.  

Categorie:
Provincie: