zaterdag, 5. februari 2022 - 11:53 Update: 05-02-2022 11:58

NVWA ruimt pluimveebedrijf met 53.000 eenden na vaststellen vogelgriep in Hierden

Foto van controleurs | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Hierden

In het Gelderse Hierden is op een eendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep', zo meldt het ministerie van LNV.

Eenden geruimd

'Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 53.000 eenden op het pluimveebedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)', aldus het ministerie van LNV.

Zelfde bedrijf

Het gaat om een bedrijf in het 1 kilometer gebied van hetzelfde bedrijf in Hierden dat afgelopen woensdag besmet bleek. Toen heeft de NVWA circa 15.000 eenden geruimd nadat was vastgesteld dat het hier ook om vogelgriep (H5) ging. 'Het gaat nu waarschijnlijk ook weer om een hoogpathogene variant van de vogelgriep', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) donderdag.

Relatie onderzocht

Er wordt onderzocht of er een relatie is tussen deze twee besmettingen. In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Hierden liggen drie andere bedrijven; één daarvan is het eerder geruimde bedrijf in Hierden; één bedrijf staat leeg en op het derde bedrijf zijn leghennen aanwezig. 

Bedrijf geblokkeerd

Dit bedrijf wordt geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere  pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen 21 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: