donderdag, 3. maart 2022 - 12:15 Update: 03-03-2022 12:15

Vogelgriep vastgesteld op kalkoenenbedrijf in Hedel

vogelgriep-bord
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Hedel

In het Gelderse Hedel is op een kalkoenenbedrijf vogelgriep vastgesteld. 'Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 64.500 dieren op het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd', zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdag.

Andere pluimveebedrijven in directe omgeving

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 kilometerzone liggen 6 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog 10 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Categorie:
Provincie: