woensdag, 23. maart 2022 - 17:21 Update: 23-03-2022 17:22

15 jaar cel voor dodelijke schietpartij Van Limburg Stirumplein Amsterdam

15 jaar cel voor dodelijke schietpartij Van Limburg Stirumplein Amsterdam
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Een 27-jarige man is door de rechtbank veroordeeld tot 15 jaar celstraf voor het doodschieten van een 29-jarige man op 14 februari 2021 op het Van Limburg Stirumplein in Amsterdam-West. Hij is ook schuldig aan een poging tot doodslag op een 35-jarige man en verboden vuurwapenbezit.

De achtergrond van het schietincident was een hoogoplopend conflict tussen een man en zijn ex-vriendin. Op de bewuste avond had die man de twee latere slachtoffers meegevraagd om hem tijdens een ontmoeting te ondersteunen. Bij die ontmoeting was naast de nieuwe partner van de ex-vriendin ook een vriend van hem aanwezig. Die laatste begon bij de ontmoeting vrijwel direct te schieten. Het 29-jarige dodelijke slachtoffer werd door een kogel in zijn borst geraakt en overleed ter plekke. Zijn 35-jarige vriend raakte ernstig gewond toen hij in zijn been werd getroffen. De derde man kon op tijd vluchten.

Geen putatief noodweer

De verdachte heeft bekend te hebben geschoten. Volgens hem deed hij dat uit schrik en had het idee dat hij zich moest verdedigen omdat hij dacht dat de bestuurder van de auto, maar ook het latere dodelijke slachtoffer een wapen pakte toen die uit de auto stapte. De rechtbank vindt deze verklaring niet aannemelijk: er is in het onderzoek geen wapen aangetroffen en de verdachte kon vanaf de plek waar hij stond ook helemaal niet zien of de bestuurder van de auto inderdaad een wapen pakte. Dat de man zich na het schietincident een half jaar in Suriname verscholen hield en pas na nog eens een half jaar na zijn aanhouding verklaarde dat hij dacht dat er een noodweersituatie was, draagt ook niet bij aan de geloofwaardigheid van zijn verhaal. 

Tegelijkertijd oordeelt de rechtbank dat er geen aanwijzingen zijn dat de man vooraf van plan was iemand dood te schieten. Hij wordt dan ook niet veroordeeld voor (poging tot) moord. 

Schadevergoeding

De rechtbank concludeert dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt buitengewoon ernstige en schokkende strafbare feiten. Hij heeft op straat, midden in Amsterdam, een einde gemaakt aan het leven van een man van pas 29 jaar oud. Daarmee heeft hij bij de nabestaanden een onmetelijk verdriet veroorzaakt. Het slachtoffer dat in zijn been is geraakt heeft gevreesd voor zijn leven en is ernstig gewond geraakt. Naast de opgelegde 15 jaar celstraf moet hij onder andere de vriendin van de 29-jarige man ruim 140.000 euro schadevergoeding betalen. Het 35-jarige slachtoffer moet hij 7.000 euro betalen. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):