maandag, 2. mei 2022 - 15:04

Trouwen in Friesland 54 procent duurder geworden

Trouwen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Leeuwarden

Trouwen in een Fries gemeentehuis is dit jaar opnieuw duurder geworden. Koppels betalen 6,9% meer dan in 2021 om op vrijdag het jawoord te geven, de populairste trouwdag van de week. Op gemeenteniveau loopt deze toename zelfs op tot 54,1%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar de gemeentelijke trouwkosten in 2022.

Ten opzichte van vorig jaar is het trouwtarief voor een bruiloft op vrijdag het sterkst toegenomen op Schiermonnikoog (+54,1%). Ook in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel (+12,5%) stegen de kosten voor een huwelijkssluiting sterker dan elders in de provincie. Een aantal gemeenten koos ervoor het tarief niet te verhogen: Ooststellingwerf, Ameland, Vlieland en Noardeast-Fryslân. 

Leeuwarden rekent hoogste kosten jawoord op vrijdag

Vorig jaar kostte een Friese trouwceremonie op vrijdag gemiddeld nog € 314,14, maar dit bedrag is inmiddels opgelopen tot € 335,92. Gemeenten hanteren een grote variatie aan tarieven. 

Waadhoekers betalen € 185 om op vrijdag in het huwelijksbootje te stappen, terwijl inwoners van Leeuwarden ruim vier keer zoveel kwijt zijn met € 802,35. De allerduurste ceremonie van de provincie Friesland is echter op zaterdag in Leeuwarden: voor een huwelijkssluiting op die dag betaalt een bruidspaar daar maar liefst € 1.018,88.

Ondanks Kamervragen geen verandering in beleid

Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl vindt de verschillen opvallend: “Dat de ceremonietarieven zo van elkaar verschillen is eigenlijk best gek, want we hebben bij iedere gemeente alleen gekeken naar dezelfde ceremonie, met een uitgebreide toespraak van een trouwambtenaar. Een paar jaar geleden hebben we hier ook al onderzoek naar gedaan en zijn er zelfs Kamervragen over gesteld. Het verbaast mij dat hier nog steeds niets mee gedaan is.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):