woensdag, 27. juli 2022 - 14:16 Update: 27-07-2022 14:41

Politie doet oproep: Stop met onveilige acties, strobalen in brand en mest op snelweg

trekkers-tractoren-donker
Foto: Persbureau Sander van Gils / Remco Rooijakkers
Apeldoorn

De Politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Veiligheidsregio IJsselland, Veiligheidsregio Twente hebben woensdag in een gezamenlijk statement een oproep gedaan om te stoppen met onveilige acties. Zo werden afgelopen nacht op diverse plekken in het oosten van Nederland hooibalen in brand gestoken en werd er mest op de snelweg gedumpt.

'Begrip maar creëer geen onveilige situaties' 

'Afgelopen nacht zijn op verschillende plekken in onder andere Oost-Nederland onveilige situaties gecreëerd door een aantal boeren. Wij begrijpen dat zij een signaal willen afgeven en respecteren dat zij uiting geven aan de zorgen die zij hebben. Dat recht hebben zij, net als ieder ander. Maar met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest veroorzaken zij schade en onveilige (verkeers)situaties', zo meldt de politie woensdag. De politie is een onderzoek gestart  wie hiervoor verantwoordelijk zijn.

'Levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers'

Demonstreren is een grondrecht en zolang het binnen de grenzen van de wet blijft, is veel mogelijk. Gemeenten, provincies en kabinet zijn ook hierover in gesprek met boeren. Maar acties zoals vannacht brengen de verkeersveiligheid ernstig in gevaar en kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor weggebruikers. Het kan ongelukken en brand veroorzaken en dat laatste kan vooral met deze droogte vergaande gevolgen hebben, ook belemmert het de hulpdiensten bij het uitvoeren van hun taak. 'Onze oproep aan de betreffende boeren is dan ook: Stop met acties die gevaarlijke situaties opleveren!', aldus de politie.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):