dinsdag, 6. december 2022 - 14:39 Update: 06-12-2022 15:06

Komende weken laagvliegende Hercules-transportvliegtuigen boven Nederland

hercules-vliegtuig
Foto: Ministerie van Defensie
Ede

De komende 2 weken zijn boven Nederland en België geregeld 2 laagvliegende C-130 Hercules-transportvliegtuigen te zien. Dit meldt het ministerie van Defensie. 'De vliegtuigen droppen parachutisten en pakketten boven verschillende aangewezen locaties', aldus het ministerie.

Vliegbasis Eindhoven

De toestellen stijgen elke ochtend rond 9.00 uur op vanaf Vliegbasis Eindhoven, waarna zij 2 uur in de lucht blijven. Ook van 13.00 uur tot 16.00 uur en van 19.00 uur tot 22.00 zijn de laagvliegende transportvliegtuigen actief. In de avonduren wordt met nachtzichtapparatuur gevlogen. 16 december is de laatste dag.

Korps Commandotroepen en 11 Luchtmobiele Brigade

De luchtmacht werkt bij deze oefening samen met het Korps Commandotroepen en 11 Luchtmobiele Brigade. De parachutisten landen in Nederland op locaties als de Marnewaard, de Ginkel en de Regte Heide.

Oorlogsituaties

Doorgaans vliegt een Hercules boven Nederland niet laag boven de grond. Dit heeft onder meer te maken met geluidsoverlast. Toch moet deze vaardigheid op peil worden gehouden. Het kan in oorlogssituaties voorkomen dat een toestel niet kan landen om militairen en goederen af te zetten. Bijvoorbeeld in geval van dreiging of als de ondergrond daar niet geschikt voor is. Door laag te vliegen houdt de bemanning in zulke gevallen goed zicht en kunnen zij parachutisten en materieel veilig droppen.

Eerste hoofdtaak

Het verdedigen van Nederlands grondgebied en dat van bondgenoten is de eerste hoofdtaak van Defensie. Om deze taken ook in bijvoorbeeld oorlogsomstandigheden uit te voeren, moeten de militairen goed getraind blijven. De Russische invasie in Oekraïne toont eens te meer aan dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn.

Categorie:
Provincie: