zaterdag, 1. april 2023 - 14:31 Update: 01-04-2023 14:32

''Werkgever moet sollicitanten betalen voor gesprek''

cwi-werk-baan
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Werkgevers die sollicitanten uitnodigen voor een sollicitatiegesprek, moeten daarvoor een vaste vergoeding betalen. Daartoe roept FNV Young&United op.

Sollicitanten besteden vaak veel tijd en geld aan het sollicitatieproces, zonder enige vergoeding te krijgen voor hun inspanningen. Volgens de jongerentak van de vakbond is dat niet meer van deze tijd en moeten sollicitanten voortaan een vaste vergoeding krijgen.  

‘Solliciteren is een tijdrovend proces. Denk aan het schrijven van een sollicitatiebrief, het sollicitatiegesprek zelf en bijvoorbeeld het maken van een portfolio of proefopdracht. Daarnaast maken sollicitanten vaak veel kosten, zoals reiskosten en de aanschaf van nette kleding’, aldus Hacer Karadeniz, bestuurder van FNV Young & United. ‘Gemiddeld besteden mensen vier uur aan hun sollicitatie. Een vergoeding van 50 euro lijkt ons daarom passend. Daarbovenop komt nog wel de compensatie voor de reiskosten’, aldus Karadeniz.  

Compenseren 

FNV Young & United roept werkgevers op om hun verantwoordelijkheid te nemen en sollicitanten te compenseren voor hun kosten en inspanningen. Ook als zij niet worden aangenomen. De jongerentak van de FNV wil dat werkgevers zich bewust zijn van de tijd en het geld die mensen investeren in hun sollicitatie en dat zij hier rekening mee houden bij het werven van nieuwe medewerkers. Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van FNV Young & United: ‘Bovendien maak je het sollicitatieproces zo toegankelijk voor iedereen. Ook voor personen die krap bij kas zitten en zich eigenlijk geen duur treinritje voor een sollicitatiegesprek kunnen veroorloven.’  

Categorie:
Provincie: