vrijdag, 9. juni 2023 - 22:55

OM eist in hoger beroep tot 16 jaar cel voor leden criminele organisatie Oss

rechtbank-officier
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Oss

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in hoger beroep celstraffen tot zestien jaar geëist tegen dertien verdachten. Dit meldt het OM vrijdag.

Vermeend leider Martien R. uit Oss

Het OM stelt dat de verdachten, onder wie de vermeende leider Martien R. uit Oss, een criminele organisatie vormden. De groep hield zich gedurende langere tijd onder andere bezig met grootschalige wapenhandel, internationale drugshandel en witwassen. 

Ondermijning met hoofdletters geschreven

'Verdachten die gewoon doorgaan met wat ze deden. Verdachten die geen tegenspraak dulden. Verdachten die zich onaantastbaar wanen. Het is ondermijning met hoofdletters geschreven', aldus de advocaten-generaal in het requisitoir vandaag.

Grootschalig onderzoek

Vanaf 2018 hield de politie een grootschalig onderzoek naar de verdachten. Ruim 1,5 jaar lang zijn diverse locaties waar de verdachten verbleven en auto’s afgeluisterd. In de opgenomen gesprekken komt een beeld naar voren van een zeer goed georganiseerd crimineel samenwerkingsverband. Tijdens invallen in november 2019 worden op verschillende locaties in Noord-Brabant kilo’s drugs, tientallen automatische wapens, honderden kogels en explosieven gevonden door de politie. Ook worden diverse verdachten aangehouden.

Woonwagenkamp

De 52-jarige Martien R. wordt door het OM gezien als voortrekker en drijvende kracht van de criminele organisatie. Vanuit een woonwagenkamp in Oss stuurt hij de andere verdachten, waarvan de meeste familieleden zijn, aan en neemt de belangrijke beslissingen. Ook moeten de andere verdachten verantwoording aan hem afleggen.  

Import partijen coke

Zelf was hij betrokken bij het importeren van grote partijen cocaïne uit Zuid-Amerika, een transport van 99 kilo MDMA en bij wapenhandel en witwassen. De rechtbank veroordeelde Martien R., wat het OM betreft terecht, tot het strafmaximum in deze zaak: een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 16 jaar. In hoger beroep eist het OM diezelfde straf.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):