maandag, 2. oktober 2023 - 14:51 Update: 02-10-2023 15:02

Vluchtelingen vanwege volle aanmeldcentrum Ter Apel tijdelijk opgevangen in WTC complex Leeuwarden

hal-opvang-congres-WTC
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Leeuwarden/Ter Apel

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden dringend verzocht tijdelijk gebruik te mogen maken van het WTC complex voor de opvang van vluchtelingen. Dit meldt de gemeente Leeuwarden maandag.

Buiten slapen

Het COA heeft bij de gemeente Leeuwarden aangegeven dat vanaf morgen in Ter Apel weer vluchtelingen dreigen te moeten buiten slapen. Dit vanwege de grote druk op de opvang. 

Ingestemd met tijdelijke crisislocatie WTC

'Het college heeft ingestemd met een tijdelijke crisislocatie voor maximaal een half jaar en voor maximaal 250 vluchtelingen. Deze vluchtelingen verblijven kortdurende periodes in de hal, van een nacht tot enkele dagen. Daarna gaan ze terug naar Ter Apel, waar hun registratieproces wordt voortgezet', aldus de gemeente.

Korte duur 

Het COA is eindverantwoordelijk voor het gebruik van deze locatie. Dit betekent dat het COA al datgene moet organiseren wat nodig is om dit tijdelijk onderdak mogelijk te maken. Gezien de korte duur die deze opvang inhoudt voor individuele vluchtelingen hoeft er vanuit Leeuwarden geen onderwijs en zorg beschikbaar te worden gesteld.

Categorie:
Provincie: