dinsdag, 7. juni 2016 - 17:06 Update: 07-06-2016 20:26

Tijdelijk Cruyff Court op balkon VN-hoofdkantoor New York

Tijdelijk Cruyff Court op balkon VN-hoofdkantoor New York
Foto: Frank van den Berg
New York/Amsterdam

Op het balkon van het VN-hoofdkantoor in New York wordt een tijdelijk Cruyff Court aangelegd, ter nagedachtenis aan Nederlands grootste voetballegende, waarop VN-ambassadeurs een toernooi spelen. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagmiddag.

Motto

'Sport verbindt', met dat motto organiseert Nederland donderdag 16 juni een voetbalevenement in het hart van de Verenigde Naties. De VN-ambassadeurs spelen het toernooi onder aanvoering van de Nederlandse en Afrikaanse oud-profvoetballers Frank Rijkaard, Aron Winter, Nwankwo Kanu en Kalusha Bwalya. 

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, die de bijeenkomst organiseert, voetbalt mee. Het toernooi is onderdeel van een voetbaldag die het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met de Cruyff Foundation, KNVB WorldCoaches en enkele andere landen organiseert.

Met het evenement vragen ze aandacht voor de belangrijke rol die sport speelt in het bevorderen van vrede, ontwikkeling, gezondheid en onderwijs. ‘Sport, en in het bijzonder voetbal, brengt mensen en gemeenschappen samen door overeenkomsten te benadrukken en bruggen te slaan tussen verschillende meningen, culturen en bevolkingsgroepen. Voetbal opent deuren en maakt zaken bespreekbaar’, aldus Koenders.

De dag begint met een inhoudelijk debat over sport als katalysator voor ontwikkeling en vrede. Ook spreken paralympische sporters over sporten met een handicap. Voormalig Nederlands profvoetballer Aron Winter en de Nederlands-Marokkaanse straatvoetballer Soufiane Touzani geven een clinic aan kinderen.

Na het voetbaltoernooi voor de VN-ambassadeurs sluit DJ Hardwell het evenement af tijdens een feestelijke receptie. Daarbij zal de wereldberoemde Nederlandse DJ ook zijn de United We Are Foundation voorstellen, die kansarme kinderen onderwijs biedt en daarmee een springplank naar een betere toekomst.

‘Op deze dag staat de verbindende kracht van voetbal symbool voor Nederland als een partner voor vrede en ontwikkeling’, zegt minister Koenders. De Cruyff Foundation en KNVB WorldCoaches zetten zich ervoor in om kinderen van over de hele wereld de kans te geven te sporten. ‘Ook dat past helemaal bij de inzet van de VN om sport onderdeel te laten zijn van programma’s voor ontwikkeling en vrede.’

Categorie: