dinsdag, 9. augustus 2016 - 8:19 Update: 09-08-2016 16:15

'Drank maakt soms meer kapot dan je lief is'

Olympische droom voor Turner Yuri van Gelder is voorbij door drankgebruik
Foto: Archief EHF
Rio de Janeiro

De olympische droom voor Turner Yuri van Gelder is voorbij. Hij is maandag naar huis gestuurd door NOC*NSF. En dat is zijn eigen schuld. Hij moet de Olympische Spelen verlaten vanwege alcoholgebruik buiten het olympisch dorp.

Van Gelder is in de nacht van zaterdag op zondag, nadat hij zich had geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen, weggegaan uit het Olympisch Dorp en tegen de afspraak in pas in de vroege ochtenduren teruggekeerd. De turner heeft toegegeven dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol heeft geconsumeerd. De teamleiding van de KNGU heeft de leiding van TeamNL geïnformeerd over het gedrag van Van Gelder. In overleg met de KNGU is besloten Van Gelder terug te trekken uit het Olympisch turntoernooi. 

Vreselijk maar ontoelaatbaar

Chef de Mission Maurits Hendriks: “Het is een zeer moeilijke beslissing geweest voor ons om te nemen. Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen of welk sport evenement dan ook. Sportief is dit een aderlating maar bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen TeamNL hebben we geen andere keuze. We staan voor samen excelleren met respect voor alle afspraken en regels. Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij. We hebben Yuri erop aangesproken en hij heeft toegegeven dat hij die ochtend pas is teruggekeerd in het dorp. Yuri heeft ons geen andere keuze gelaten. ”