vrijdag, 16. september 2016 - 17:52 Update: 16-09-2016 18:06

Wereldwijde primeur Ajax - Willem II met Video Assistent Referee

Wereldwijde primeur Ajax - Willem II met Video Assistent Referee
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het Nederlandse voetbal krijgt de wereldwijde primeur met het live testen van een Video Assistent Referee, die beter bekend staat als de videoscheidsrechter. Dit heeft de KNVB vrijdagmiddag laten weten.

Ajax - Willem II

'Bij de KNVB bekerwedstrijd Ajax – Willem II op woensdag 21 september wordt scheidsrechter Danny Makkelie live geassisteerd door videoscheidsrechter Pol van Boekel', aldus de KNVB.

Feyenoord - FC Oss

Een dag later is er bij de bekerwedstrijd Feyenoord – FC Oss wederom een live-test en zijn de rollen omgekeerd. Dan is Van Boekel de scheidsrechter en Makkelie de videoscheidsrechter. Het is voor het eerst in het voetbal dat er live-testen zijn bij een wedstrijd in een officiële competitie op het hoogste niveau.

Rechtstreeks met elkaar in contact

Van Boekel en Makkelie staan tijdens de wedstrijden rechtstreeks met elkaar in contact door middel van een headset. De videoscheidsrechter kan de arbiter op het veld ondersteunen bij wedstrijdbepalende spelsituaties, zoals penalty’s, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan.

Dat wij dit als eerste land ter wereld mogen testen, daar zijn we erg trots op en is een groot compliment aan de betrokken medewerkers van de KNVB. 'Dit is fantastisch nieuws', zegt Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB en initiatiefnemer van de videoscheidsrechter. 

'Wij hebben ons vanaf 2011 ingezet om de videoscheidsrechter in het voetbal te introduceren. Enerzijds door de technologie te ontwikkelen en anderzijds door een intensieve, internationale lobby. We doen dit omdat we het spel eerlijker willen maken en omdat we de scheidsrechter willen helpen bij zijn moeilijke taak. Dat wij dit nu als eerste land ter wereld mogen testen, daar zijn we erg trots op en is een groot compliment aan de betrokken medewerkers van de KNVB.'

De KNVB kiest voor live-testen in de KNVB bekercompetitie, omdat er geen sprake is van een ranglijst en de duels losstaan van de wedstrijden van andere clubs. De keuze voor deze twee wedstrijden is gebaseerd op ervaringen die zijn opgedaan in deze stadions met eerdere testen. De benodigde infrastructurele voorzieningen en de beschikbare televisiecamera’s zijn bij deze stadions bekend en voorhanden. Ook in volgende bekerronden verwacht de KNVB  live-testen uit te voeren.  

Video Assistent Referee

De Video Assistent Referee is een scheidsrechter die de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van cruciale beslissingen in de wedstrijd. Dit doet hij op basis van beelden van de aanwezige camera’s in het stadion. De videoscheidsrechter adviseert de scheidsrechter bij wedstrijdbepalende spelsituaties: penalty’s, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan. Het gaat om een advies. De scheidsrechter op het veld blijft verantwoordelijk voor de beslissingen.

KNVB internationaal voorloper

FIFA besloot in maart 2016 de videoscheidsrechter te testen. De eerste test met een live verbinding vond op 1 september plaats bij de vriendschappelijke interland Italië – Frankrijk. Björn Kuipers was op dat moment de arbiter en Danny Makkelie de videoscheidsrechter. De FIFA verkoos een Nederlands team voor deze live-test, omdat de KNVB internationaal voorloper is op het gebied van videoarbitrage.

Categorie:
Provincie: