donderdag, 20. oktober 2016 - 20:13 Update: 20-10-2016 20:20

De KNVB wil testen met vierde wissel in Bekertoernooi

De KNVB wil volgend seizoen in Bekertoernooi testen met een vierde wissel
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zeist

De KNVB heeft zich bij de internationale spelregelcommissie IFAB aangemeld om met ingang van seizoen 2017/'18 in het KNVB bekertoernooi een vierde wisselspeler toe te staan. Dat meldt operationeel directeur Gijs de Jong, die namens de KNVB aanwezig was op een IFAB-bijeenkomst in Frankfurt.

In Duitsland is onder meer afgesproken dat er een lange-termijnkalender moet komen voor alle IFAB-aangelegenheden. Daarop moeten telkens mogelijke spelregelwijzigingen terugkomen die het voetbal eerlijker en aantrekkelijker kunnen maken. Eén van de nieuwe voorstellen is de proef met vier wisselspelers in het bekertoernooi, waarbij de KNVB graag wederom een voortrekkersrol wil spelen. Deze extra wissel mag dan worden toegepast in de verlenging van een bekerduel.

Meer medestanders

Naast verschillende bonden waren onder meer ook UEFA-scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina, FIFA-official Marco van Basten (Chief Officer for Technical Development) en het IFAB-bestuur aanwezig.

“We hebben veel discussies gevoerd over de noodzaak van innovatie”, zegt Gijs de Jong, die onder meer een lang gesprek had met Van Basten. “Enerzijds om het spel eerlijker te maken en anderzijds om de aantrekkelijkheid te verhogen. Afgelopen jaren waren we als KNVB vaak een roepende in de woestijn, maar langzamerhand krijgen we nu steeds meer medestanders.” Volgens De Jong heerste er tevredenheid over de verschillende aanpassingen die zijn gedaan. “De aanpassing triple punishment, het toestaan van blessurebehandeling op het veld als de dader een kaart heeft gekregen en de gewijzigde aftrap zijn allemaal positief ontvangen.”

Categorie:
Provincie: