zondag, 26. maart 2017 - 14:40 Update: 26-03-2017 14:47

De treurige balans onder bondscoach Blind

De treurige balans onder bondscoach Blind
Foto: Archief EHF
Zeist

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) De positie van bondscoach Danny Blind wankelt. De keuzeheer gaf zondag aan niet uit zichzelf voor het duel met Italië op te stappen, maar de KNVB wil later op de dag met de oud-voetballer praten. De cijfers geven de voetbalbond gelijk.

Hiddink

Danny Blind de nieuwe bondscoach. Het zat er op 1 juli 2015 al even aan te komen dat de assistent van Guus Hiddink diens vervanger zou worden. Hiddink presteerde zeer tegenvallend en moest na tien interlands al het veld ruimen. Oranje was niet verder gekomen dan vier overwinningen en één gelijkspel. Blind moest het loodzware karwei, plaatsen voor het EK 2016, succesvol af proberen te maken. Dat zou lastig worden, want Nederland moest in de achtervolging op IJsland en Tsjechië.

Rechterhand Louis van Gaal

Toch zat Blind stevig in het zadel bij Oranje. Hij was er in 2012 al begonnen, als rechterhand van Louis van Gaal. Het Nederlands elftal werd in 2014 derde op het WK van Brazilië. Van Gaal ging naar Manchester United, Blind niet. Die bleef Oranje trouw. Hiddink werd bondscoach, van Blind werd bekend dat hij op termijn, na het EK 2016, eindverantwoordelijke zou worden. Dat werd al eerder dan gepland, want Hiddink moest dus het veld ruimen.

Geen EK Frankrijk

In zijn eerste twee interlands kreeg Blind direct de kans om een goede slag te slaan in aanloop naar het EK 2016. Hij faalde, want zowel van IJsland (0-1) als Turkije (3-0) werd verloren. De moeizame zege op Kazachstan (1-2) was een kleine opsteker, maar de nederlaag tegen Tsjechië (2-3) betekende wat iedereen al wel aan had zien komen: geen EK in Frankrijk.

Vierde plaats WK-kwalificatie

Het volgende karwei heette WK-kwalificatie voor het eindtoernooi in 2018. Daarin werden tot nu toe vijf wedstrijden afgewerkt. De eerste was tegen Zweden. Het werd 1-1. Wit-Rusland werd met 4-1 verslagen, van Frankrijk werd met 0-1 verloren. De zege op Luxemburg in november was broodnodig. Oranje won met 1-3. De eerste interland van 2017 werd zaterdag een ramp. Bulgarije was met 2-0 te sterk, het Nederlands elftal staat vierde in de kwalificatiepoule.

Oefenen gaat beter

In de oefeninterlands presteert Oranje, gelukkig voor Blind, een stuk beter. Van de acht vriendschappelijke potjes gingen er 'slechts' twee verloren. Alleen Frankrijk (2-3) en Griekenland (1-2) waren te sterk voor het Nederlands elftal. Vier keer won Oranje haar oefenduel, twee wedstrijden eindigden in een gelijkspel. De doelcijfers in de oefeninterlands zijn positief: veertien voor, elf tegen.

'Positief' doelsaldo

Het doelsaldo is dan ook ongeveer het enige 'positieve' dat kan worden gezegd over de afgelopen zeventien interlands van Blind. Oranje maakte in zeventien interlands 26 goals en kreeg er 25 tegen. Dat maakt dus een saldo van +1 en dat is voor Nederlands elftal-begrippen natuurlijk niet best. Het winstpercentage van Oranje onder Blind is 41,18 procent. Dat betekent dat 58,72 procent van de wedstrijden niet gewonnen werd.

Van die 26 doelpunten maakten topspitsen Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie er beiden ééntje. Vincent Janssen is de topscorer onder de bondscoach. Hij kwam in tien interlands tot vier doelpunten. Georginio Wijnaldum had voor dat aantal overigens zeventien interlands nodig. Bas Dost, de man die zo op dreef is in clubverband, kwam in elf interlands onder Blind tot één goal. 

Blind gaf aan niet uit zichzelf op te willen stappen voor de wedstrijd tegen Italië, maar het lijkt een kwestie van tijd totdat het doek valt voor de oud-Ajacied.

Interland Tegenstander Uitslag Soort

1 IJsland 0-1 verlies EK-kwalificatie
2 Turkije  3-0 verlies EK-kwalificatie
3 Kazachstan 1-2 winst EK-kwalificatie
4 Tsjechië 2-3 verlies EK-kwalificatie
5 Wales 2-3 winst Oefeninterland
6 Frankrijk 2-3 verlies Oefeninterland
7 Engeland 1-2 winst Oefeninterland
8 Ierland 1-1 gelijk Oefeninterland
9 Polen 1-2 winst Oefeninterland
10 Oostenrijk 0-2 winst Oefeninterland
11 Griekenland 1-2 verlies Oefeninterland
12 Zweden 1-1 gelijk WK-kwalificatie 
13 Wit-Rusland 4-1 winst WK-kwalificatie
14 Frankrijk 0-1 verlies WK-kwalificatie
15 België 1-1 gelijk Oefeninterland
16 Luxemburg 1-3 winst WK-kwalificatie
17 Bulgarije 2-0 verlies WK-kwalificatie

Categorie:
Provincie: