maandag, 29. mei 2017 - 15:49 Update: 29-05-2017 15:49

Advocaat en de KNVB: relletjes, ruzies en comebacks

Advocaat en de KNVB: relletjes, ruzies en comebacks
Foto: Archief EHF
Zeist

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Woensdagavond start de zesde periode van Dick Advocaat bij de KNVB met de oefeninterland tegen Marokko. Hoewel de ervaren bondscoach niet op de bank zit, zal dit wel de eerste wedstrijd zijn met zijn selectie. Hoe zagen zijn vijf eerder periodes bij de Nederlandse voetbalbond eruit?

Assistent Michels

In zijn eerste periode is Advocaat slechts assistent. Eerst van Rinus Michels, later van Leo Beenhakker die de job overneemt van De Generaal. Michels kampt met gezondheidsproblemen. Voor Advocaat is het overigens een deeltijdbaan, want de coach is op dat moment ook werkzaam bij FC Haarlem en SVV. Een heel groot succes worden de samenwerkingen niet: in de dubbele confrontatie met België gaat het nog voor het wereldkampioenschap mis. Georges Grün kopt de winnende binnen en zorgt er voor dat Oranje niet naar het WK van 1986 gaat.

Strafschoppen

Toch volgt er niet veel later een nieuwe samenwerking. Van 1990 tot 1992 is Advocaat wederom de assistent van de inmiddels opgeknapte Michels. Ditmaal verloopt de samenwerking een stuk beter, want het Nederlands elftal haalt op het EK van 1992 de halve finales. Daarin is Denemarken na strafschoppen te sterk. Marco van Basten mist de allesbeslissende penalty. Toch mag Advocaat blijven. Sterker nog: hij wordt bondscoach en neemt Rinus Israël mee als assistent. "Van Advocaat, die ook veel clubs heeft gehad, hoorde ik dat het bij de KNVB leuk werken is", glimlacht ijzeren Rinus.

De Kleine Generaal

Samen met Advocaat beleeft Israël een achtbaan doorheen emoties. Van Basten valt zwaar geblesseerd uit, lijkt het WK toch te halen, maar moet op het laatste moment afhaken. Ruud Gullit, anno 2017 aangesteld als assistent van De Kleine Generaal, weigert deelname aan het WK 1994 in de Verenigde Staten. Hij laat zich laagdunkend uit over de speelstijl van Oranje en besluit om niet mee te gaan. Een roerige periode wordt afgesloten in de VS met de kwartfinales. Brazilië (3-2) is te sterk en kroont zich later dat toernooi tot wereldkampioen. Eind 1994 vertrekt Advocaat voorlopig bij de KNVB om als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij PSV.

Relletje

Ook de vijfde termijn van Advocaat eindigt met een rel. In 2016 gaat hij, na het succesvol helpen van Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord, Danny Blind ondersteunen in zijn werkzaamheden als bondscoach van Oranje. Waar Advocaat rust en ervaring moet toevoegen in een extreem roerige periode, komt daar niets van terecht. Als een paar maanden later de geldkraan en de sportieve uitdaging van Fenerbahçe langskomt, is Advocaat alweer gevlogen. Het komt hem op veel kritiek in Nederland te staan.

'Geen relletjes of ruzie meer'

Toch is het vertrouwen in Advocaat dusdanig groot dat nog geen jaar later na het ontslag van Danny Blind de KNVB voor de zesde keer uitkomt bij Advocaat. Vertrokken of niet. Succesvol of niet. Relletjes of niet. In de tijd dat de onrust bij de KNVB en rondom Oranje groter is dan ooit, moet Advocaat afrekenen met het verleden. Geen relletjes of ruzies meer. 

Plaatsing voor WK

Alle blikken moeten dezelfde kant uit met maar één doel: plaatsing voor het WK. Hoewel die missie uiterst moeilijk wordt, weet Advocaat wat er nodig is om het te halen. En ook wat er juist niet nodig is. Woensdagavond start het zesde en vermoedelijk laatste hoofdstuk van Advocaat bij de KNVB. Maar welk einde gaat het krijgen: een eind goed, al goed?

Categorie:
Provincie: