vrijdag, 12. november 2021 - 15:03 Update: 12-11-2021 16:18

KNVB: 'Publiek opnieuw de dupe van een falend overheidsbeleid'

Foto van stoeltjes in voetbalstadion | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zeist

De KNVB heeft vrijdag in een statement gereageerd op de door het kabinet voorgenomen aangescherpte coronamaatregelen waarbij mogelijk ook de optie op tafel ligt om de komende wedstrijden in het betaald voetbal in lege stadions te laten spelen.

'Lijkt op beleidsarmoede'   

'Met grote ontsteltenis hebben wij kennis genomen van de mogelijk nieuwe coronamaatregelen. Het is meer dan frustrerend om te zien dat het kabinet kennelijk niet naar de besmettingshaarden kijkt. Die vonden namelijk niet in de stadions plaats, dat is meerdere keren aangetoond, en toch wordt er als eerste een streep gezet door het publiek bij het betaald voetbal. Hierover wordt in elk geval nu gesproken. Dit lijkt op beleidsarmoede, men weet in 'Den Haag' niet meer wat te doen', stelt de KNVB in het statement. 

'Cijfers RIVM bevestigen lage besmettingscijfers'

'In de stadions zit men op een stoel in de buitenlucht, terwijl bezoekers van sectoren die nu niet of minder worden geraakt door de maatregelen binnen zitten of juist constant door elkaar lopen. We hebben tienduizenden euro’s per locatie geïnvesteerd om alles coronaproof te maken voor de toeschouwers. Er zijn sinds de eerste lockdown weer honderden wedstrijden met publiek gespeeld en geen enkele wedstrijd heeft geleid tot grote coronabesmettingshaarden. Dit bevestigen ook de cijfers van het RIVM en GGD', verdedigt de KNVB. 

'Controle coronatoegangsbewijs met 100% score'

We hebben volop meegewerkt aan de fieldlabs en daarna de pilots met het coronatestbewijs. Hierdoor hebben we (wetenschappelijke) kennis en ervaring opgedaan die we met andere sectoren konden delen. De controle van het coronatoegangsbewijs verrichten wij al heel lang met zelfs een 100% score en dat verloopt in het betaald voetbal probleemloos.

Interland Nederland – Noorwegen dinsdag

De komende weken vinden uiteenlopende wedstrijden plaats in het betaald voetbal in Nederland. Zo wordt dinsdag a.s. de interland Nederland – Noorwegen gespeeld. 'Deze wedstrijd is volop van belang voor de kwalificatie voor het WK van volgend jaar en het thuisvoordeel met thuispubliek zou uiteraard een prettig zetje in de rug zijn. Dat geldt ook voor de clubs die in deze periode in eigen huis uitkomen in de Europese competities. Daarnaast staan er in deze periode  wedstrijden gepland in de Keuken Kampioen Divisie, Eredivisie en de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Teleurstelling

Voor degenen die een ticket hebben gekocht voor deze duels betekent dit een grote teleurstelling. Hoogstwaarschijnlijk gaan zij de wedstrijden nu gezamenlijk binnen op tv volgen, dus op een manier die wel veel besmettingen kan opleveren', benadrukt de KNVB in het statement.

'Waarom toch publiek verbieden?'

'Wij volgen de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus, maar de zojuist bekendgemaakte maatregelen die het betaald voetbal treffen hebben geen positief effect want er zijn al geen besmettingshaarden in de stadions. Dit is vooraf bekend, dus waarom toch publiek verbieden? Het spelen voor publiek vormt de basis van het betaald voetbal en de voetballiefhebbers konden al anderhalf jaar niet of nauwelijks wedstrijden bijwonen. Zij zijn opnieuw de dupe van een falend overheidsbeleid. Het voetbal is niet het probleem maar lijkt nu toch weer te worden gestraft', aldus de KNVB.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: