dinsdag, 15. december 2015 - 8:45 Update: 15-12-2015 20:15

Poetin heeft 'het pistooltrekkers loopje'

Neurologen ontdekken opvallend loopje bij hooggeplaatste Russen
Foto: Archief FBF.nl
Nijmegen

Een aantal bekende, hooggeplaatste Russen, waaronder president Vladimir Poetin en premier Dmitry Medvedev, hebben een opvallend looppatroon. Allen hebben een consistent verminderde armzwaai, altijd aan de rechterzijde van het lichaam.

Dat ontdekte neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc met internationale collega’s. Een dergelijk looppatroon kan de eerste aanwijzing vormen voor de ziekte van Parkinson, maar de onderzoekers komen met een andere verklaring. Volgens hen kan het loopje ook een gevolg zijn van KGB-training of een andere vorm van wapentraining. De bevindingen zijn vandaag gepubliceerd in de speciale kersteditie van de British Medical Journal, waarin onderzoek staat met een humoristische ondertoon, maar dat ook een serieuze achtergrond heeft.

Teken van Parkinson

De neurologen kwamen op het idee voor hun onderzoek na het bekijken van diverse YouTube video’s van president Vladimir Poetin. Hierin is duidelijk te zien dat hij tijdens het lopen consistent zijn rechterarm minder goed meebeweegt. Uit onderzoek is gebleken dat een asymmetrische verminderde armzwaai het allereerste teken van de ziekte van Parkinson kan zijn. Verrassend genoeg toonde een uitgebreide verdere bestudering van YouTube video’s dat dit opmerkelijke looppatroon ook aanwezig is bij andere Russische hooggeplaatsten, waaronder premier Dmitry Medvedev, twee voormalige Ministers van Defensie (Anatoly Serdyukov en Sergei Ivanov) en Anatoly Sidorov (een hooggeplaatste militair). Dit roept de vraag op of zij allen een vroege vorm van Parkinson hebben.

Wapentraining heeft invloed op looppatroon

Op de videobeelden zijn verder echter geheel geen neurologische afwijkingen zichtbaar. De auteurs zochten daarom naar een andere verklaring en stuitten daarbij op een oude KGB-handleiding. Hierin wordt aan officieren uitgelegd dat zij tijdens het lopen de rechterhand dicht langs het lichaam moeten houden, zodat zij daardoor snel in staat zijn een pistool te trekken zodra er een vijand in de buurt komt. Mogelijk verklaart dit het loopje van Vladimir Poetin, omdat hij in het verleden zelf ook KGB training heeft ondergaan. Ook Ivanov, Serdyukov en Sidorov ondergingen deze of een andere vorm van militaire training. Hoe Medvedev aan zijn loopje komt is niet duidelijk, mogelijk imiteert hij het gedrag van zijn baas. De neurologen concluderen dat dergelijke gedragsmatige aanpassingen een langdurig effect op het lopen kunnen hebben. 

Gunslinger’s gait

Voorzetting van de zoektocht op YouTube liet zien dat ook John Wayne en andere beroemde cowboys uit klassieke Wild West films een verminderde armzwaai tijdens het lopen hebben. Omdat deze cowboys te boek staan als gunslingers, bedachten de neurologen de term gunslinger’s gait (ofwel ‘het pistooltrekkers loopje’) als verklaring voor het afwijkende loopje van de Russen. Om te voorkomen dat zorgverleners (en vooral diegenen die in Rusland werkzaam zijn) dit loopje verwarren met de vroegste fase van de ziekte van Parkinson, adviseert Bloem om deze mogelijkheid te overwegen bij patiënten die zich presenteren met een verminderde armzwaai. Niet alles is immers wat het lijkt.

Categorie:
Provincie: