zaterdag, 25. juni 2016 - 15:47 Update: 25-06-2016 17:32

Vier aardse groenten kunnen moeiteloos worden gekweekt op Mars

Op Marsgrond gekweekte groenten waarschijnlijk goed eetbaar
Foto: Archief FBF.nl
Wageningen

Mensen die de planeet Mars willen gaan bewonen en daar hun voedsel willen verbouwen, zullen waarschijnlijk geen problemen ondervinden.

Uit  de eerste resultaten van een onderzoek van de universiteit van Wageningen blijkt dat zeker vier aardse gewassen moeiteloos kunnen groeien op Mars en waarschijnlijk ook gewoon eetbaar zijn. De wetenschappers hebben de planten en groenten op nagemaakte Mars- en maanbodem gekweekt. Dit meldt de NOS zaterdag. Het was de wetenschappers vorig jaar al gelukt om tien verschillende soorten groenten te laten groeien in de nagemaakte grond. Resultaat was dat er verschillende vruchten en zaden kunnen worden geoogst.

Van de vier aardse gewassen, radijzen, erwten, rogge en tomaten is nu bepaald hoeveel zware metalen erin zitten. Het gaat dan om aluminium, koper, ijzer, mangaan, zink, arseen, cadmium, chroom, nikkel en lood. Volgens ecoloog Wieger Warmelink kan de mens de vier geteste groenten gewoon kan eten, zonder vergiftigd te worden, zo zegt hij tegen de omroep.

Voor de mensen die over tien jaar naar Mars zouden willen om daar de eerste bewoners te worden van de rode planeet is de uitkomst van dit onderzoek erg belangrijk.