zaterdag, 6. augustus 2016 - 9:11 Update: 07-08-2016 15:42

Aantal wespennesten door hevige regenval flink stuk minder

Veel minder wespen in oosten en zuiden van Nederland
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Wageningen

Vooral in het zuiden en oosten van het land is het aantal meldingen van wespennesten tussen de 30 en 75 procent minder dan normaal. Dit blijkt uit een rondgang langs wespenbestrijdingsdiensten in heel Nederland die De Natuurkalender van Wageningen University heeft gehouden.

Zware regenbuien

'De zware buien eind mei en begin juni zijn waarschijnlijk de oorzaak. In het noorden zijn er juist tot 50 procent meer. De wespen zijn laat en zullen vanaf nu lastig gaan worden', aldus De Natuurkalender.

Bij ongediertebestrijdingsdiensten in Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Gelderland zijn dit jaar tussen de 30 en 75 procent minder wespennesten gemeld dan normaal. In sommige gebieden worden vrijwel geen wespen aangetroffen. 

Betuwe

In de Betuwe zitten er opvallend weinig wespen op de rijpe pruimen en de appels en peren die door vogels zijn aangepikt. Het zijn juist deze gebieden die eind mei en begin juni te maken hadden met zeer zware regenbuien met in korte tijd grote hoeveelheden neerslag. 

In gebieden waar het daarbij ook hard gewaaid en/of gehageld heeft worden er weinig wespennesten aangetroffen in struiken en bomen en zitten de nesten vaker in spouwmuren of onder dakpannen of in de grond.

Groningen en Drenthe toename

In gebieden die aan de zware neerslag in mei en begin juni zijn ontkomen zoals delen van het westen en midden van Nederland en Friesland worden iets meer wespennestmeldingen gedaan of zelfs beduidend meer zoals bijvoorbeeld in Groningen en Drenthe waar er juist sprake is van een toename in het aantal meldingen van 30 tot 50 procent. 

Het zijn ook deze gebieden waar dit jaar beduidend meer hoornaars gemeld worden dan normaal. Deze wespen zijn indrukwekkend groot maar zorgen voor relatief weinig overlast omdat ze veel minder op onze zoetigheid afkomen. Als je in de buurt van hun nest komt zijn ze wel agressiever dan de gewone en Duitse wesp.

Categorie:
Provincie: